Значителни валежи в пет области, температурите - от минус 2 до 14 над нулата

OFFNews 29 януари 2019 в 06:09 1320 0

Жълт код заради значителни валежи обяви днес за пет области в Югозападна България Националният институт по метеорология и хидрология.

Областите са Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Там ще има значителни валежи от дъжд, а над около 1000 метра – от сняг. Ще паднат количества от 20 до 35 л/кв.м, а в отделни планински райони - и повече. Валежите ще продължат и през нощта срещу сряда.

Валежите ще започнат след полунощ (в понеделник срещу вторник) от запад и през деня ще обхванат и централните райони на страната. На много места валежът ще е от дъжд, а над около 1000 метра ще вали сняг. По-съществени ще са валежите в Югозападна България. В Рило-Родопската област и на места в планинските райони на Западна България снежната покривка ще се увеличи още с около 10 см. В Източна България и на места на север от Стара планина ще духа умерен, временно до силен южен вятър и дневните температури там ще се повишат, ще остане почти без валежи.

Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, в Югоизточна България до 5°-8°. Максималните ще са между 3° и 8°, в Източна България – между 11° и 14°.

Над планините облачността ще е значителна и в масивите от Западна и Централна България ще вали сняг, под 1000 метра - дъжд. В Рило-Родопската област валежите ще са значителни. Ще духа умерен до силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2°, на 2000 метра - около минус 1°.

По Черноморието облачността ще е по-често значителна, но валежи не се очакват. Ще духа умерен, временно до силен южен вятър. Максималните температури ще са от 8° до 13°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Слънцето ще изгрее в 7:45 часа и ще залезе в 17:34 часа. Денят ще продължи 9 часа и 49 минути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови