Знаете ли какво е sharenting? (малката и голямата беля)

OFFNews 28 март 2019 в 18:05 2567 0

Невъзможно е да държим децата си офлайн, но трябва да помислим внимателно за последиците от споделянето на информация за техния живот и техни снимки в социалните медии.

Всеки ден в социални медии наред с безбройните снимки на котки и храна, много майки публикуват снимки на децата си.

Наред с "тръмпизъм" и "Брекзит" се появи и нова дума за това явление - sharenting. Директен превод на български все още няма, но терминът характеризира прекомерното използване на социални медии от родителите за споделяне на снимки на техните деца.

Известен факт е, че децата нямат право да се регистрират в повечето социални медийни услуги, докато не навършат 13 години. Въпреки това голяма част от родителите споделят съдържание за тях още от първият им ден на бял свят. До 13-годишна възраст се оказва, че децата имат вече десетки снимки в онлайн пространството.

Защо споделянето на съдържание за вашите деца може да бъде опасно?

Публикуването на няколко снимки в социалните медии изглежда безобидно, но документирането на всеки етап от живота на децата може да бъде досадно за вашите последователи. Това обаче е малката беля, но може да има и по-сериозни последствия.

Право на неприкосновеност на личния живот: Чрез социалните медии разкривате аспекти от живота на вашето дете на познати и непознати, а детето няма думата в това. Те може да са твърде малки, за да разберат напълно това, но по този начин им се отнема правото на личен живот - които като родител трябва да защитавате.

Смущение, болка и тормоз: Може да публикувате снимка на детето си с шеговит коментар, свързан с косата или изражението на лицето му, но това може да го разстрои, когато пораснат и стигнат до тях в мрежата. Дори може да доведе до тормоз от техни връстници.

Онлайн репутация: Всичко, което публикувате, допринася за вашата онлайн репутация, което включва снимки, споделени връзки и коментари - които се записват и дори да изтриете, остават в мрежата завинаги. Когато публикуват информация за детето си, родителите оформят тяхната онлайн репутация.

Децата растат и навлизат в живота, от който вече неизменна част са социалните мрежи. Това, което споделяте, може да засегне бъдещите им перспективи. Например, една публикация на стената във Facebook за спор с тях може да допринесе за отрицателната им онлайн репутация.

Онлайн опасности: Разкриването на твърде много за живота на детето ви може да има по-сериозни последствия, ако не се грижите за настройките за поверителност на акаунта си. Напълно непознати биха могли да се разровят в профила ви във Facebook и да открият името на вашето дете, училище, рожден ден и приятели.

Бихте ли споделили тази информация с непознат на улицата? Разбира се, че не, но може би неволно споделяте с опасни хора в мрежата.

В крайна сметка най-добрият начин да защитите детето си е да не споделяте снимки и публикации за тях в онлайн пространоството, докато те не станат достатъчно големи да взимат това решение сами за себе си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови