С 2,8 млн. лв. ще бъдат финансирани националните научни програми „Петър Берон и НИЕ“ и „Вихрен“

OFFNews 30 април 2019 в 14:42 2073 0

Министерският съвет одобри разходи в размер на 2 800 000 лв. за 2019 г. за финансиране на дейностите по изпълнението на Националната научна програма „Петър Берон. Наука и иновации с Европа“ (Петър Берон и НИЕ) и Националната научна програма „Върхови изследвания и хора за развитието на европейска наука“ (ВИХРЕН).

Националната научна програма „Петър Берон и НИЕ“ цели да ускори реинтеграцията и кариерното развитие на учени в български висши училища и научни организации. Очакваният дългосрочен резултат от нейното изпълнение е да се постигне високото ниво на научните изследвания в България като част от европейското научноизследователско пространство.

Основната цел на Националната научна програма „Вихрен“ е привличането и задържането в България на утвърдени и водещи учени, които да привлекат и развият потенциала на изследователски колективи за съвместна работа по водещи научни проблеми с широко международно и национално значение. Очакваните дългосрочни резултати са свързани със значително повишаване качеството за провеждане на научни изследвания в България, както и осъществяването на трайна положителна промяна за подкрепа на научните изследвания.

Двете национални научни програми ще бъдат изпълнявани на конкурсен принцип от Фонд „Научни изследвания“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови