Станишев се зарече, че властта ще пази Странджа от строежи

Милен Енчев 24 януари 2014 в 15:22 14495 19

Сергей Станишев
Сергей Станишев

„Искам да кажа на тези млади хора, които абсолютно искрено протестират, защитавайки българската природа - тяхната кауза е важна за мен, за БСП. Tя трябва да бъде защитена, в това число природен парк "Странджа". Това е национално богатство, то не е за едно поколение и ще потърсим категорични гаранции срещу каквото и били презастрояване или разрушаване на българската природа“.

Това написа във Фейсбук профила си лидерът на БСП Сергей Станишев днес, два дни след протеста в София в защита на природен парк „Странджа“. Какво го е вдъхновило за изказването му точно днес, не става ясно от постинга на Станишев.

Протестът беше по повод решението на последна инстанция на Върховния административен съд да остави в сила скандалния Общ устройствен план на Царево, който предвижда ново застрояване на южния черноморски бряг в природен парк „Странджа“. Масло в недоволството на гражданите наля и уволнението на дългогодишния директор на парка Стефан Златаров броени дни след решението на съда.

Съдебният спор трая 5 години и това беше петото, финално дело. Предните четири бяха спечелени от Асоциацията на парковете в България, която обжалва устройствения план, но на самия финал съдебният състав с председател Анна Димитрова го остави в сила.

Устройственият план бе изработен през 2008 г., когато премиер беше именно Сергей Станишев. Тогава зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев (назначен от БСП) подписа с положително решение екооценката на плана и дори не обяви решението си в законовия срок, за да може да се обжалва. Обяснението на зам.-министъра тогава беше, че това съгласувателно решение е междинен акт, неподлежащ на обжалване, което не беше вярно.
По-късно зам.-министърът на регионалното развитие подписа финалната заповед, с която одобри устройствения план на Царево. След което по жалби на екоорганизациите Еврокомисията откри наказателна процедура срещу България заради нарушените екоправила, която тече и в момента.

Тогава кмет на Царево беше дългогодишният кадър на БСП Петко Арнаудов, който настояваше за заличаване на целия парк „Странджа“ (най-стария природен парк в страната и най-голямата защитена територия, покриваща 1 % от площта на страната), за да не пречи на инвестиционните амбиции по крайбрежието. През 2007 г. (при управлението на Станишев) по негово искане Върховният административен съд за всеобщо изумление действително обяви заповедта за обявяване на парка за нищожна. Последваха граждански протести и парламентът спешно направи заповедите за обявяване на защитени територии необжалваеми.

При управлението на Сергей Станишев бе построено и незаконното вилно селище „Златна перла“ край с. Варвара в парк Странджа. Кметът Арнаудов всячески се опитваше да го спаси, но в крайна сметка то бе разрушено през 2012 г.

Настоящата власт назначи бившия вече кмет Петко Арнаудов за шеф на Държавното горско стопанство в Царево. Чавдар Георгиев пък отново стана зам.-министър на околната среда и със свое становище, че устройственият план на Царево е напълно законен – независимо, че вече няма задължителната по закон екооценка (съгласувателното решение на министерството по екооценката бе отменено в отделно дело от предния екоминистър Нона Караджова) подпомогна решението на съда от миналата седмица.

В края на мандата си като премиер Станишев се опита да лансира държавна подкрепа за строителите на голф игрища в страната. Принос за оформянето на позицията му несъмнено е имал и зам.-министър Чавдар Георгиев, който е в управата на няколко голф асоциации и запален голфър. Сред предвидените нови строителни обекти в парк "Странджа" по устройствения план е и едно голямо голф игрище - край с. Варвара.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!