Дебатът Йончева–Габриел: нищо общо, освен че са жени

Брюкселското говорене се сблъска с езика на хората

Даниела Николова 15 май 2019 в 15:01 5342 0

Снимка Нова тв

Първият дебат между водачите на листите на двете най-големи партии – ГЕРБ и БСП, показа, че общото между досегашния ни еврокомисар Мария Габриел и червения депутат Елена Йончева е само във факта, че и двете са жени. 

Определението всъщност даде самата Габриел, като на въпрос какво харесва в Йончева отговори: "Това, че сме жени."

Всъщност кардиналното разминаване между водачите на двете листи се виждаше отдавна – сега брюкселското говорене се сблъска с грозната реалност. Габриел наблегна на европейските политики и всичко свършено до момента от представителите на ГЕРБ по тях, а Йончева се съсредоточи върху проблемите. И тезите, че сегашният еврокомисар е по-подготвен да представлява страната ни в Европейския парламент от Йончева не издържаха. Действително – Габриел владее по-добре типичния за Брюксел език, може би е по-запозната и с терминологията, но хората у нас са уморени от красиви фрази с кухо значение и леко позитивно звучене. 

„За нас каузата е България. А аз се отличавам с две качества: дипломация и твърдост", заяви водачът на листата на ГЕРБ. Тя обясни още, че иска да се бори за „силна, сигурна и суверенна Европа”. Звучи добре, нали? На втори прочит обаче не значи нищо. 

И макар Йончева да не звучеше толкова школувана и спокойна като опонента си, думите ѝ за корупцията със сигурност прозвучаха по-близки на хората: „Вече 12 години сме част от ЕС. За тези години в България са налети милиарди, но ние по никакъв начин не се доближаваме до ЕС”. Каква е причината – за толкова години българите реално не се усетиха близо до Европа като доходи, стандарт, сигурност. Продължаваме поредна година да говорим за „Западна Европа”, „там на запад” и още по-народното „техните заплати, ехееее”.

Всъщност дебатът продължи по един и същи начин от началото до края. Докато Габриел упорито твърдеше, че злоупотреби с европейски средства има навсякъде и цитираше доклади на рейтингови агенции, Йончева „сваляше” проблемите на родна почва. 

Истината обаче е, че предизборните дебати са шоу за политически централи. Едва ли някой извън „Позитано 20” и НДК брои точките на едната и другата във въпросния сблъсък. Избирателите не сравняват коя по-добре познава европейската тематика. У нас все още има твърде много проблеми и имаме нужда от поставянето им на дневен ред, а не замазването им. Едната направи точно това, а брюкселските термини може и на място да ги овладее, ако поиска. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови