История за пинчер, питбул и батка

Един пинчер 04 септември 2019 в 09:36 11590 5

Този разказ за убито кученце от питбул, обучен и насърчаван от стопаните си да разкъсва, ни бе изпратен от анонимен читател на OFFNews, подписал текста си с автор: един пинчер, затова и ние го подписваме така. Надяваме се даването на гласност този път да задейства полицията, която досега е получила не един сигнал срещу опасните стопани и питбула им, но, уви, не е предприела нищо.

Имената са скрити зад инициали от редакцията. Разполагаме и със снимки на стопаните и опасното им куче, които не публикуваме.

Действието се развива в столичния квартал Изгрев, познат в последно време като квартала на "Артекс". Но темата не е за строителство или евтини апартаменти. Става дума за една обикновена битова история, касаеща пинчер, питбул и неговите стопани (млад „батка“ и откаченият му баща). За жалост първият участник в разказа вече не е сред нас – пинчерчето Роби си замина, разкъсано от обучен да убива, озлобен питбул. Питбул, който вместо да бъде възпиран от собственика си, е окуражаван да пролива кръв.

Ще се върна назад във времето, защото докато си мислех за Роби, изплуваха някои епизодични спомени. Помня когато младежът с питбула, днес професионален или мераклия ММА боец, беше още дете. Един ден на междублоковата площадка го заварих да налага с огромна злоба друго дете, което на практика отдавна бе безпомощно. Аз също не съм светец, бил съм се безброй пъти с приятели, съученици и други. Но особеното в онзи случай бе, че до двете деца стоеше бащата на К., който яростно окуражаваше сина си. Бащината гордост личеше по лицето му. Тръгнах да разтървавам децата. Не се наложи, тъй като бащата (И. П.), вероятно засрамен или по-скоро притеснен от появата ми, издаде команда боят да бъде прекратен.

Оттогава минаха около 20 години. В този интервал от време нямам други спомени от К. Но баща му виждам почти ежедневно по улиците на квартала, в гората, в центъра и къде ли още не. Говори се, че бил доносник. Може би са квартални слухове, а и да е вярно, няма пряко отношение към случая с Роби. Но когато го видях за пръв път с куче, си казах именно това – сега вече ще имаш добро оправдание за постоянното ти мотаене, зяпане и слухтене из квартала. Поотклоних се от темата, извинете за което. Но ми се стори удачно да поставя случката в контекст. Сякаш имам някакво подсъзнателно желание да намеря оправдание както за К. (младежа, обучил питбула да убива), така и за самия питбул – и двамата резултат от един определен възпитателен модел. Защото в началото на тази верига стои бащата – човекът, разхождал кучето в трагичния ден.

Впрочем, като че ли няма нужда да разказвам самата история...всеки отдавна се е сетил каква е тя. Малък пинчер ходи по тротоара, изскача питбул (разбира се без повод и намордник), захапва го, отнася го в гората. Опитите да бъде спасен са напразни... Е, ето все пак и един детайл, който ми изглежда показателен. Докато стопанина на пинчера се опитва да извади от устата на питбула малкото животно, г-н И. П. казва: „Не ми удряй кучето, ей!“. Самият той не прави каквото и да е усилие да спре машината си за убиване. Точно обратното…

Ето и един друг спомен. Веднъж имах кратък разговор със стопанина на Роби. Може би беше преди година. Пинчерите са общо два. Извинете, пинчерите бяха общо два. Томи вече ще се разхожда сам. Та, попитах го защо единия води на повод, а другия е пуснал свободно, визирайки заплахата от автомобили. Отговори ми, че Роби е послушен и е научен да се пази. Загледах се и действително видях как се спря с наближаването на кръстовището, изчака своя стопанин и пресякоха заедно. Уви, заплахата от колите беше предвидена, но тази от питбула Мастер - не.

Целият квартал познава „родителите“ на Роби. Вероятно защото работят в същия този квартал, вероятно защото мнозина разхождат кучетата си с тях, вероятно и поради тяхната специфична порода - хора добряци, позитивни, вечно усмихнати. Хора, които намираха малките удоволствия на живота в разходката в края на работния ден с техните „пиленца“, както съм чувал да ги наричат.

От „инцидента“ (събота вечер) насам минаха няколко дни. И когато снощи видях стопанина на жертвата, не успях да обеля дори дума. Защото се сблъсках с празния поглед на изгубения смисъл. Познавам този поглед и пред него оставам ням. Роби няма да се върне. Мога само да се надявам тези хора да си върнат смисъла.

Вероятно за мнозина е просто едно кученце. Но в действителност е много повече от това. Колко жалко, че в едно и също общество се налага да съжителстват тези две реалности – едната на добряците, усмихнатите стопани на Роби, а другата – реалността на К. – възпитателят на кучета убийци, неговият ментално болен баща и питбула Мастер.

P.S. Случаят с Роби не е първи. Други също са загубили любимците си, хора също са били хапани от същия този питбул. Подадените до момента сигнали не са довели до конкретни действия от съответните институции. Надявам се даването на гласност, заедно с всички останали законови инициативи на жителите на квартала, да дадат резултат. Надявам се мерките да засягат най-вече агресивните стопани, а не само продукта на болните им мозъци - агресивните кучета. Защото именно тези „хора“ са опасната порода. Надявам се в бъдещето сигнали от подобен характер да бъдат разглеждани със съответната отговорност и навременност, за да водят до превенция. В противен случай утре някой родител, облян в сълзи, ще носи в ръцете си мъртвото си дете, точно както „бащата“ на Роби го носеше онзи ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12450

5

Alicante

04.09 2019 в 21:51

Има десетина малоумни породи, които трябва да преминат на режим за отглеждане САМО за стопани със сертификат и след обучение. И като не спазват нещата - тежка глоба и без сертификат занапред.
Тия десетина породи са ясни на всички. Само да вметна на защитниците на питбулите, които ги мислят за ангели, че има огромно значение каква е породата. Дали е зле отгледано или е злобно - според индивидуалния случай. Но им пожелавам, когато ги нападне злобно и зле отглеждано куче да е пудел, а не питбул ;) Те ще се сетят защо.

4004

4

04.09 2019 в 14:57

Коментара на voododoll е коментар на човек, който мисли! Статистика, опит с породата и знание, че дребните породи си носят злобата в генетиката...Наистина няма, ама НЯМА животно, което да не може да бъде обучено да бъде зло, но поначало всички СА ДОБРИ! Ама неее...Скачаме върху една порода...Браво, овце!
И аз имам амстаф и той е добър и гальовен...Аз и мъжът ми сме положили неимоверни усилия да го направим добър и възпитан! И пак има люде, които го гледат лошо, без дори той да ги е забелязал...От него се научих и аз - тези, въпросни предубедени не са достойни и за поглед!Те дали биха искали да бъдат осъждани без вина, а???

14048

3

voododoll

04.09 2019 в 14:50

Абсолютно всяка порода би могла да бъде обучена да напада. Ако гледате статистиката най-много нахапани има от немски овчарки, а една година и от Чау-чай. Странно но факт. Обаче за тея факти никой не проверява и не смята за нужно да ги казва. Виж питбулите обаче са трън в очите на всеки заради медийте. В нашия блок има 2 амстафа. (американдски стафордшир териер, бл.р.) или за масовата публика, питбула. И двата са като котки. Можеш да им бъркаш в устата и да им вържеш езика на панделка, най-много да те олигавят. Чичо ми има 2 питбула, същата работа. Тежат ти в краката, и ти се лигавят (стига да не си пощальона, той е враг). Питбулите не са злобни кучета нито са агресивни, но поради породата си са страшно лесни за обучение и много се водят от настроението на собственика. В тоя ред на мисли, проблема винаги е и изцяло е в собственика. Ако той е агресивен кучето следва. Изводите си ги вадете сами. Впрочем един пинчер или чихуахуа много лесно се прави агресивно. И то си му е в породата.

4004

2

04.09 2019 в 14:40

Аууу...Ама наистина много трогателно, бе! #сълза Страшна фантазия откъм мелодрама има някой!
Когато пишете такива неща - потвърждавате с име на т.нар. "някой", писал ви за историята. Щом е писал до "медия", няма да има против да го цитирате барабар с негова снимка! Иначе - губите тежест като медия...Ако сте я имали де.
И после - пинчер от нет-а всеки може да свали и да тръсне заглавие "това е микро-питбул,селектиран за масово изтрепване на народа!" Важното е да пит, нали?! Някой си глупак го "дресирал" лошо...И кой е виновен - кучето, каквато и порода да е, или собственика, че е ла*но? ВСЯКА ПОРОДА МОЖЕ ДА Е ЗЛА, АКО Е НЕПРАВИЛНО ВЪЗПИТАНА, СМОТАН, РАБОЛЕПЕН, ГЛУПАВ, МАСОВ БЪЛГАРИНО! ВСЯКА!

11671

1

безпартийна

04.09 2019 в 11:32

Трогателна история. Аз също имам куче. Едро, марка улична превъзходна. Осинових го като намерено бебе в градинката. Водя го вързан на каишка, въпреки, че знам, че няма да нападне никого. Просто хората биха могли да се страхуват от него, макар че е добродушен. Затова не разбирам, какво привлича някои в породи като питбули, кучета които могат да се дресират като убийци, и второ, знаейки това, как ги разхождат отвързани и без намордник.За съжаление, питбулът от историята не е виновен, че така е възпитан, но единствения начин да се пресече желанието му да убива, е да се приспи. А стопаните му - да бъдат съдени.