Как се регистрирах в трудовата борса по време на корона криза

Нели Емрович 16 май 2020 в 16:24 5720 3

Не. Не става въпрос за България, а за Германия.

Работя в кетъринг фирма, в едно училище, в Германия. След като всички школа затвориха врати по разбираеми причини, служителите останаха по домовете си. Бяхме преназначени на така наречения договор с kurzarbeit. Казано на български - на съкратено работно време. Естествено, получаваме по 60 процента от нетното си възнаграждение, а хората с деца до 18 години, вземат 67 на сто от чистата заплата.

Когато се случи да си останем в домовете, аз и моят съпруг се почувствахме доста откъснати от света. Започнахме все по-често да мечтаем за двор, градина. Преди няколко години си купихме къща в едно красиво немско селце и взехме решение да се преместим там, изоставяйки големия град. Съобщих решението си на работодателя си. Прие го със съжаление, но ме посъветва веднага да се запиша на трудовата борса. Е, казах си, дойде и моят ред да чакам на опашки с маска пред устата.

Оказа се различно. Звъннах, за да си запазя термин. Още по телефона служителка ме попита за данните и след минута ме откри в системата. Направи ми регистрация, записа причината за напускане - преместване в друго населено място, и ми каза, че до дни ще ми изпратят всички документи по пощата. Това се прави, за да се избегне натрупване на хора по гишета и в бюрата, каза ми тя.

Точно два дни по-късно получих целия комплект от документи, както и в два отделни плика - парола и потребителско име за онлайн регистрация. Да не би случайно ако са в общо писмо и някой недобросъвестен да ми открадне паролата.

Много мразя да сравнявам живота в Германия с България. Не мисля, че нашата страна и моите близки и приятели са по-малко способни от живеещите в Германия. Но бих желала да разкажа това, ако е възможно то да се приложи и в моята страна. Тогава може би няма да се налага на хората, останали без работа, да чакат на дълги опашки. И без това животът им занапред няма да е съвсем лек, а подобно решение с една регистрация, направена по телефон, би ги улеснила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5610

3

БХМ

16.05 2020 в 23:28

Манго, този , който ти натисна 10 минуса, не иска да ги настигнем, а тази която е писала статията, вече ги е настигнала. Наистина е въпрос на манталитет.

3000

2

wreathbro

16.05 2020 в 21:42

Веднага да махат Мутафчийски! Той е виновен!

4005

1

МАНГО

16.05 2020 в 18:12

НИКОГА няма да ги стигнем!
Манталитет!
Едва ли там служителите се назначават с връзки или срещу нещо друго.