Линейка не взе 65-годишна жена в болница, тя почина часове по-късно

Вероника Шербанова 09 юни 2017 в 15:22 7934 6

65-годишна жена, която заради заболяване не се хранила в продължение на четири дни, починала няколко часа след като спешен екип преценил, че няма нужда да откара в болница.

За случая ни сигнализира синът на починалата жена Ганчо Николов.  

Починалата е Делка Николова от село Болярино, община Раковски. Синът ѝ живее в София, но често се чували по телефона. Малко преди да почине, жената се разболяла. При един от разговорите им Ганчо казал на майка си да отиде на лекар, но тя отговорила, че няма пари и ще се лекува от настинката вкъщи. 

Дни по-късно обаче състоянието на жената се влошило. Имала температура, задух, силни болки в стомаха и ставите, диария, повръщала и не била яла нищо в продължение на четири дни. Първата ѝ братовчедка отишла да я види. Жената се чувствала много зле и не успявала да се задържи на краката си, затова решили да повикат линейка. Медицинският екип е повикан сутринта на 25 май. 

Пристигналите медици прегледали набързо жената и ѝ поставили успокояваща инжекция, след което ѝ изписали "Но-Шпа", "Смекта" и "Лопедиум".

Въпреки влошеното състояние на жената, която дори паднала пред медиците и се наложило да помогнат и да я вдигнат, те решили, че няма смисъл да я закарат в болница и тръгнали да излизат, но братовчедката на Делка ги спряла и помолила поне да преслушат болната, за да се види дали не става въпрос за усложнения след прекараната настинка. 

Лекарката, която се представила като Иванова, преслушала пациентката и казала, че не чува хрипове, след което екипът си тръгнал. 

Делка починала няколко часа по-късно - смъртта е констатирана в 23.30 часа на 25 май. 

Синът на Делка обясни, че близките ѝ са дали отказ за аутопсия, а той в този момент не е бил там и така не се е разбрало от какво е починала жената. 

"Ако в това тежко състояние я бяха взели, за да я сложат поне на системи и да е в болница, вероятно нямаше да почине", смята Ганчо. 

Той отишъл при личния лекар на майка си да издаде необходимите документи след смъртта ѝ. Медикът коментирал, че от информацията, оставена от спешния екип, се вижда, че жената вероятно е получила инфаркт или инсулт. 

По думите на Ганчо след смъртта на майка му от очите, ушите, носа и устата ѝ започнала да тече кръв. 

Според Ганчо това не е първият случай, в който човек от селото е починал, след като не му е обърнато достатъчно внимание при посещение на екип от Спешна помощ. 

"Днес е моята майка, която си отиде на 65 г. и не успя да се радва на внука си, а утре може да е някой друг, ваш близък или поредният човек, живеещ в село около община Раковски", посочи той. 

От Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив, филиал на който е спешният център в Раковски, обясниха пред OFFNews, че по случая е започнала вътрешна проверка и се събира документацията.

Очаква се резултат от проверката да има след около 10 дни, уточниха оттам. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8010

6

Ганчо Николов

15.06 2017 в 22:49

Винаги съм се грижил за майка ми, живея в София, за да мога да работя, да изкарвам пари за семейството си и майка ми! Докато учих висшето си образование работих на три места, за да издържам мама и татко! Купувах им лекарствата, плащал съм сметките за ток, вода, телефон, данъци и какво ли още не! Наскоро имах идея да ги взема да живеят заедно с мен, когато им споделих те категорично отказаха! Нямам кола, нямам бизнес, а съм един обикновен човек, който си има малко дете съпруга и който няма помощ отникъде! За жалост майка ми е решила да не ме притеснява и е казала на баба да не ми звъни по телефона, а аз през това време карах нощни смени и гледах малкото си бебе на година и пет месеца. Бях казал на мама, че на 28.05. ще се прибера защото от работата имах десет дни почивка. Уви отидох си през тези дни както обещах, но за да я погреба и изпратя в пътя и към вечността! Не се оправдавам, но и много съдници има. Никой не ми знае положението, но всеки е компетентен! Исках да живеят с мен, защото изнемогвах да плащам постоянно за подръжка на старата си къща и за надписани до неузнаваемост сметки! Последната сметка за вода например беше 220лв. и такива работи! Лошото е, че ме е стах от отношението на спешната помощ, която вече не и пука за никой щото няма пари и места!

12450

5

Alicante

10.06 2017 в 23:43

Panel е прав, така е. И може би ние лесно съдим другите, а трудно себе си.

Но от статията се разбира, че жената е била в Пазарджик, а синът в София. Положението е било много тежко. Колко е далече Пазарджик от София?

Не съдя никого, всеки сам се знае.

12450

2

Alicante

09.06 2017 в 17:27

А защо Ганчо не можа да отиде да види лично майка си и да й помогне, и евентуално да я закара лично до болницата? Защото вече е софЕанец и няма време и бизнесът е много важен? И затова сега скърбим от форумите и социалните мрежи... (в никакъв случай не оправдавам действията на лекарите - те са толкова безочливи и нечовешки, че нямам думи)