Мислила ''държавата'' и пак не го доизмислила

Инвалидите-пенсионери като бъдещи клиенти на „Бързи кредити”

Емил Братанов 14 април 2022 в 09:28 4516 0

Снимка Pixabay

Неразбориите във всякакви посоки около т.нар. „извънредна епидемична обстановка” – откакто изобщо я въведоха тогавашните управленци – се превърнаха в обичайни косвени щети около социално-икономическите симптоми на КОВИД-а. А обичайният потърпевш е все обикновения човечец – работещ или пенсионер – който даже свикна с алгоритмите „днес ви даваме – утре ви взимаме” или „за всички равни така – за по-равните иначе”.

Ще осветля един процес, който за хора, невлезли в обувките на средностатистическия получател на инвалидна пенсия поради общо заболяване, няма да е интересен. Но засяга твърде много такива, които медицинската експертиза е определила за подпомагане. Казусът се повтаря на всеки 3 години, но днес – със и след КОВИД-а е особено актуален. (И обрича немалко от тях на няколкомесечно съмнително оцеляване и чудене как да се справят.)

Определено е преосвидетелстване на всеки 3 години и за (простете) куци, слепи и оперирани от някои неща. Това няма да коментирам. Но ще пиша в лично качество, понеже имам този собствен опит. За 12 години ТЕЛК-процентът ми не е променян. Последното ми решение бе с валидност до 1 април т.г. Писмо за отпочване на процедурите по поредното преосвидетелстване получих през февруари (а през 2016-та тъй и не получих, но и в комисията, и в деловодството на съответния състав в ІV МБАЛ проявиха достатъчно човещина и съпричастие и нещата се разрешиха максимално експедитивно).

Събрах си документите сега и ходих по кабинетите на необходимите (за моето заболяване) доктори. Теглих „заявление-декларация” от Интернет, което е новост по новата система от 15.10.2020 г. защото се въведе Информационната система за контрол на медицинската експертиза, или информационната база данни (ако баба Пена е бездетна или детето и́ просто бере зеленчуци на над 2000 км от тук – дали ще оцени навлизащата лелеяна дигитализация?).

Попълних го, принтирах, подписах. Събрах си папчицата и на 8 март хайде… в РКМЕ, което за София е в РЗИ-то зад театър „София”. Всъщност, от там – след преглед на хартиите и полагане на входящ номер – препращат документите по предназначение. Чакаш. Писмо не идваше. По телефона (някъде около 25-я ден) отзивчиво ме информираха къде съм разпределен.

Късметлийски (този път) след 2-3 дена получих и писмото. Датата за преосвидетелстване ми е определена за края на м. май. Хубаво-лошо, вероятно е съвсем нормално: при подаването на нещата ми казаха, че за два месеца и осем дни са минали над 5 хиляди човека. Последната ми комисия беше в НКБ (аз съм „сърдечно увреден”), сега отново ще е в „Четвърта градска”, но и от двете места съм с най-добри впечатления, въпреки притесненията. Наминах там и ми казаха да си нося само два пощенски плика с марки, всичко друго си „вървяло” по служебен път. Попитах кога ще получа следващите пари. Не знаеха, вероятно след като мине „процедурата”.

С нея обаче, започва интересното. И е сигурно заради КОВИД-а, ама ваксините не помагат. От две различни медии ("24 часа" и OFFNews) вече бях информиран, че:

„Инвалидните пенсии, за които срокът на инвалидността е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 31 март 2022 г. включително, ще продължават да се изплащат от Националния осигурителен институт до края на юни тази година. Условието за това е в НОИ да не са постъпили други експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК с нови обстоятелства след преосвидетелстване на лицата, получаващи тези пенсии. Удълженият срок на изплащане беше заложен в специалното законодателство, свързано с въвеждането на извънредната епидемична обстановка в условията на пандемията от коронавирус.” (OFFNews от 8 април)

Удълженият заради извънредната обстановка срок на инвалидните пенсии изтича в края на юни

Още разяснения: „CОVІD добавките към пенсиите на всички пенсионери, в размер на 60 лв., ще се изплащат до края на юни 2022 г. /…/ До същата дата служебно се удължава и срокът за изплащане на пенсиите за инвалидност по експертни решения, които са изтекли по време на извънредното положение или извънредната епидемична обстановка…” ("24часа" от 29 март)

Аз го разбирам така: поради организирания хаос с пандемията, но пък в електронните досиета „пише”, че имам дата за нов ТЕЛК – пореден за 12 години – в съзвучие с разните приети решения заради „обстановката”; и тъй като държавата винаги може да ми додаде или вземе от сумата на пенсията… а най-вече защото актуалната житейска ситуация е направила цените на домати, краставици, олио, лекарства, парно, бензин като на вноска за ипотекиран апартамент; аз си мисля, че не бива да ми спрат това подпомагане за цели 3 месеца. Но се получава друго.

В изтеклото ми последно решение валидността е не до 31 март, а до 1 април. А сега де, извън мъдрите държавни постановления в защита на пенсионерите съм! (В някакви форуми с дълго ровене прочетох, че дата „1-ви” уж установява целия месец, който е започнат. С тази надежда – може би – поне за април трябваше да си получа пенсията? На 7 февруари СМС-ът, че има постъпление в сметката ми пристигна в 08:50 ч., на 7 март – в 09:10 ч. На 7 април вече нямаше нищо.)

А редът е такъв: отивам в края на м. май на ТЕЛК. На другия ден взимам решението. Тече един месец срок за обжалване и чак тогава си носиш хартията за „валидиране” на ул. „Макариополски” (защо са тези 30 дни, в случай че комисията е решила, а аз не ща да обжалвам?)

Респективно, след като на 7 април пенсия вече не дойде, следващата (да, знам, че не се губи, ще ги преведат накуп) ще си получа чак на 7 юли, вероятно. С онова, което преди беше „социална интеграция” (нов вид месечна финансова подкрепа, от 1.01.2019 г., която заменя изплащаните месечна добавка за социална интеграция и социалната пенсия за инвалидност, изплащана към друг вид пенсия в размер на 25%) пък си е направо щета.

Едно, че като го отделиха и пре-постановиха, бяха обещали, да няма да е по-ниско от досега начисленото, но при мен цяла година беше с 10-на лв. по-малко, сетне още година с 2-3 лв. и после „наваксах”. Друго, че с поредното валидно ТЕЛК-решение се ходи в общинската служба, подават се нови документи и – след одобрение – взимаш пари за лекарства, пътуване, или каквото там, примерно още месец след 7 юли. Но без изгубените предишни три месеца.

Добре, за щастие при мен няма такава хипотеза: но ако инвалидния пенсионер е сам, ако няма кой да му помага, не е рентиер и къщичката му не предполага даване на стая под наем (разбирате какво искам да кажа)? Три месеца изгубени безвъзвратно „интеграционни” помощи и изобщо три месеца без никакви пари. Актуалните в момента „вирусната добавка” или „великденския подарък” ще дойдат някой ден, ама не сега. Вариант е инвалидът-пенсионер да тича за бърз кредит, понеже знае, че след 3 месеца ще върне главницата, а след още 3 – вероятно и лихвата. И няма да стои гладен, без ток и без лекарства. Поне, не съвсем…

За завършек. Пратих този текст на омбудсмана и електронно питане до НОИ. През тяхната страница, ала след като овреме съм си „изкарал” всичките необходими ПИК-ове, ПУК-ове за НОИ, НАП, Местните данъци и такси и т.н. (Бабо Пено, засега я карам без електронен подпис, КЕП, да знаеш, но доста „електронни питания”, и услуги, са с електронна валидация).

Та, въпрос ми бе в смисъл: през това време (виж горния пасаж; благодаря) взима ли се нещо – базова, минимална, усреднена, каквато и да било пенсия? Писах на 7 април, върнаха мейл, че е получено. За обработка е датирано от 8 април. Има линк и кодове за проверяване какво се случва – докато чакаш отговор. Срокът за отговор е един месец, но на 11-и получих отговор (благодаря и на Вас). Смисълът е: всичко е по Закона; когато отново съм „постановен” пенсионер-инвалид, ще има и пенсия…

Надежда всяка тука оставете! Естествено, че ТЕЛК-комисиите за затрупани с работа (може би процедура без присъствието ни в някои случаи, би ги облекчила малко). Но – особено преосвидетелстващите се – кандидат-пенсионери ли трябва да страдат, когато и без разните „епидемични обстановки” не успяват да „застъпят” явяването си и губят месеци от финансовото подпомагане…

- поредният ми ТЕЛК е на 25.05, а този - който изтече - бе до 01.04; т.е. по-вероятно за месец април+май изобщо да няма инв. пенсия;

- вече описах как се губи безвъзвратно т.нар. "соц. интеграция" - поне за 3 месеца;

- най-рано ще имам да получавам сума на 7 юли (поредната "нова" пенсия) - с натрупване от дата на решението, може би 2 месеца;

Рекапитулация в мой минус: 3 астрономически/календарни месеца няма да имам никакъв доход (вкл. добавка за Ковида; с/без великденската). Е, много благодаря на "загрижената" държава - представлявана от здрави и работещи чиновници. Да бях само аз...

И сега искам да попитам държавата: НОИ, ТЕЛК, МФ, МЗ, който е компетентен – ще ми дадете ли безлихвен заем от, примерно, 1000 лв; или за 3 месеца по 350 лв., понеже грижите за пенсионерите се обличат в думи, но се мерят с пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови