Отвлечена, насилвана и държана в плен българка с отворено писмо до Борисов за Истанбулската конвенция

Галина Лачева 16 февруари 2018 в 20:20 47758 30

Галина Лачева

Отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов написа Галина Лачева във връзка със заявлението му, че "маха" Истанбулската конвенция и връща дебата отначало, защото хората били уплашени от нея.

Преди 25 години Галина е отвлечена, насилвана и държана в плен от четирима мъже. За да се спаси, тя скача от петия етаж на апартамента, в който е затворена. Оцелява, а впоследствие четиримата извършители са заловени и съдени, а жената разказва историята си публично - пред в. "24 часа". Стойко Кунвен е осъден на 8 г. и умира в затвора, Румен Николов - на две. Радослав Н. Ранчев и Генчо Б. Гушков са пуснати под гаранция от съдията по делото, гледано в Пазарджишкия окръжен съд.

Днес Галина изпрати писмото си към Борисов и до OFFNews с молба да го публикуваме. Правим го, без да съкращаваме или променяме текста ѝ:

ОТВОРЕНО ПИСМО

От едва оцеляла от насилие жена

Във връзка с оттеглената ратификация на Истанбулската конвенция


Господин Борисов,

Обръщам се към вас от позицията на най-пряко засегната от въпроса за ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа срещу насилието над жени и домашното насилие – жена, пострадала от насилие, една от милионите[1], с гледна точка, която по някакви причини остава в гъста сянка в пространството на обществения дебат по темата и не се взема предвид, въпреки официалните Ви твърдения, че при решението да оттеглите конвенцията от дневния ред на правителството, сте отчели всички мнения.

Обръщам се към Вас от перспективата на едва оцеляла без институционална помощ след отвличане, групово изнасилване и държане в плен, при преживени пет предходни опита за изнасилване, трайни травми както за мен, така и за моите близки, с всички вторични последици.

Обръщам се към Вас като личност, дълбоко омерзена от подмяната на дебата за конвенцията срещу насилието, позволила противоконституционното оспорване на човешки права за определени групи граждани дори от най-високите трибуни на държавната, наддържавната и религиозната власт и пренебрегването спешните нужди от адресиране без никаква дискриминация на огромния проблем с насилието в българското общество поради омраза, егоизъм, страх и невежество.

Обръщам се към Вас като дипломиран английски филолог, феминист по призвание и социален активист, наясно с изопачената с явно користни цели научна концепция за джендър, предизвикателствата за превода й на български език, присъствието ѝ във вече съществуващото българско законодателство и нуждата от популяризация на всички аспекти на борбата за равенство на половете и отстояването на човешките права въобще.

Обръщам се към Вас като опитен образователен кадър.

Обръщам се към Вас като майка, загрижена за израстването на дъщеря си в здрава и спокойна среда, за превръщането й в жена, чиито права и свободи са реално гарантирани в родината ѝ. Загрижена и за всички останали деца на България.

Обръщам се към Вас като емпатично човешко същество, с което се свързват мнозина отчаяни от институционалната неефективност и масово невежество жертви на насилие, в търсене на подкрепа, надежда, съвет за оцеляване.

Обръщам се към Вас и като гражданин, непредставляван от никого в настоящото управление, с убеждението, че това, което ни прави граждани е: 

- прякото и активно участие в организацията на обществения живот;

- личната отговорност за надскачането на стремежа към частна облага и отстояването на интереса на обществото като съвкупно цяло, успоредно с обслужването на инвидивидуалния интерес;

- грижата за достойнството и подпомагане самоовластяването на всички неравнопоставени, сред които попадат хората в риск и жертвите на насилие, борещи се да оцелеят.

Обръщам се към Вас с настояване да преразгледате въпроса за ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа срещу насилието над жени и домашното насилие и да подходите към него като гражданин. Нещо повече – като гражданин с многократно умножена отговорност, заради привилегировано овластената позиция, в която се намирате.

Джендър образование по ненасилствена комуникация и опазване на половото равенство, превантивно и възстановително правосъдие, ефективно правораздаване, здравеопазване и социални грижи за превенция и лечение на травмите от преживяно насилие са все сфери, в които имате възможност да оставите позитивен отпечатък далеч не само с ратификацията на Истанбулската конвенция.

Чуйте настоящите и бившите жертви! Не допускайте бъдещи! Поемете своята отговорност!

С достойнство,

Галина Лачева


[1] За справка: статистиките на Евростат, Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) и Евробарометър:

- http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Crime_and_criminal_justice_statistics/bg

- http://fra.europa.eu/en/publication/2014/violence-against-women-eu-wide-survey-main-results-report

- https://drive.google.com/file/d/1Ou4rdeYe-EPsRibgPKbz43zbMqcluw0I/view?usp=sharing

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

31

jivavoda

18.02 2018 в 12:47

===
НИКОЙ В ТАЗИ СТРАНА НЕ ОПРАВДАВА НАСИЛИЕТО НО СМЕ УБЕДЕНИ ЧЕ КОНВЕНЦИЯТА ПО СЪЩЕСТВО НЕ МОЖЕ ДА РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ А ЕДИНСТВЕНО ЩЕ НАРУШИ СУВЕРИНИТЕТА НА СТРАНАТА НИ. КОНВЕНЦИЯТА Е ВРЕДНА НАЙ-ВЕЧЕ ЗАРАДИ ОГРОМНАТА ЛЪЖА, КОЯТО Е ВКАРАНА В НЕЯ. ЕДНО ЗЛО НЕ СЕ ПОПРАВЯ С ДРУГО ЗЛО. ДА ДОПУСНЕШ ИЗВРАТЕНЯЦИ В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. ДА ДОПУСНЕШ ЧЕ ДЕЦАТА ИМАТ ПРАВО ДА СЕ КАСТРИРАТ СЛЕД ОПРЕДЕЛЕНА ВЪЗРАСТ БЕЗ ДА СЕ ИЗИСКВА ДОРИ ЗНАНИЕТО И РАЗРЕШЕНИЕТО НА РОДИТЕЛИТЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ СЕМЕЙСТВОТО. ДА ДОПУСНЕШ ИЗВРАТЕНЯЦИ ДА ОСИНОВЯВАТ ДЕЦА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. СЪУЧАСТНИЧЕСТВОТО В ПОДОБНИ ДЕЛА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.
ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ Е ТРОЯНСКИ КОН А ВИЕ ГОСПОЖО ЛАЧЕВА С ВАШАТА ЛИЧНА ТРАГЕДИЯ СТЕ ЖИВ ЩИТ, КОЙТО ИЗВРАЩЕНЦИТЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ДА СЕ ДОБЕРАТ ДО ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ.
С уважение Ела Хикари

ДОСТОЙНО Е ДА СЕ КАЖЕ ИСТИНАТА.
ДОСТОЙНО Е И ДА СЕ ЖЕРТВАШ ЗА НЕЯ.
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ИЗВРАЩЕНЦИТЕ! АМИН!

6000

30

jivavoda

18.02 2018 в 12:42

===
Под предлог, че ще се борим с насилието над жени и деца, дайте да допуснем извращенците не само да ни учат, но и да ни контролират, а и да отнемат децата ни ако сме против отвратителното сексуално образование. Вие госпожо Лачева, с ръка на сърцето, съгласна ли сте един ден някое от вашите внучета да стане Дезмънд?
НЕКА ДА НЕ СЕ ЗАЛЪГВАМЕ!
На онази злокобна пътека не е имало как и най-съвършенната конвенция да дойде и да спаси Вероника!
ГРЕВИО НЯМА ДА ДОЙДАТ И ДА СПАСЯВАТ СОБСТВЕНОРЪЧНО ВСЕКИ, КОЙТО Е ЗАСТРАШЕН ОТ НАСИЛИЕ! Спасяването от насилие е възможно с превенция - евентуално възпитание на човекоподобните и с драстично законодателство - напр.. връщане на смъртното наказание за убийство. ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ ЦЕЛТА НЕ Е ТАКАВА! Питайте защитниците на конвенцията дали са съгласни да се върне смъртното наказание като възпитателно и превантивно средство срещу крайната форма на насилие - убийството.

6000

29

jivavoda

18.02 2018 в 12:41

===
Ще кажете че орган като ГРЕВИО може да послужи за контрол върху спазването на законите? Даването на толкова големи правомощия на външен орган е лишаване от суверинитет. Добре е да помислим дали действително целта оправдава средствата? Защото в един момент ГРЕВИО може да се превърне в инструмент за прокарване на политика в страната ни, която тотално се разминава с българските християнски нрави. Вие госпожо Лачева, вероятно знаете, че едно от изискванията на конвенцията е да се даде достъп до националната ни образователна система на съмнителни НПО-та с джендър - образователна насоченост. Има достатъчно зловещи примери от страни, в които това се случва, които ни карат да бъдем с повишено внимание и да реагираме остро срещу подобно вмешателство.
Либерастията в най-откровените й форми не е демокрация а демонокрация.

6000

28

jivavoda

18.02 2018 в 12:39

Едно зло не се поправя с друго зло - отговор на писмото на Галина Лачева
Госпожо Лачева, като жертва на насилие и то такова ужасно насилие, абстрахирам се че не е домашно, напълно разбираемо е да искате справедливост и по - категорична защита и наказание от и на насилниците. Когато четох писмото ви си спомних за Вероника, момичето, което беше убито с брадва на пътеката от едно човекоподобно за парите в чантата й. Да, това не е домашно насилие но е насилие, което обществото няма как да толерира и да подминава. В този смисъл, въпреки че конвенцията е насочена срещу домашното насилие - и както казват сериозни юристи е далеч от съвършенството в юридически смисъл; разговорът изобщо за насилието над хора и животни в България е уместен и трябва да продължи, включително и с подобряване на законодателството ако има нужда от това. За съжаление, общата констатация е, че закони има но има начини те да бъдат заобикаляни и неспазвани, и това е един от големите проблеми с борбата с насилието. ===

8001

27

Margarita Sandeva

17.02 2018 в 19:04

Съчувствам на жертвата, но и тя да осъзнае че е използвана за нечисти цели! Това че е жертва не я прави автоматично права по отношение на тълкуването на конвенцията, нито че можа да обясни какво дири думичката "джендър" в документа!

9005

26

иванку

17.02 2018 в 17:27

Защитниците на конвенцията твърдят .е в нея не се споменава за гей-бракове. трети пол и други извращения. Ето ключа към демаскирането - юридическия термин "всичко което не е забранено е разрешено". Сега българските закони забраняват гей-бракове и трети пол, но когато конвенцията се приеме, тя ще е над нашите закони. Тогава всяка гей-двойка ще може да поиска брак и съдът няма как да откаже. Същото ще е и с другите забрани. Така конспиративно конвенцията ще промени нашето законодателство и морални норми.

20699

25

Новак

17.02 2018 в 14:33

panel, когато по-мургавите “пичове” си приложат обичайното право в някоя европейска държава ще трябва да ги тикнат в затвора. И тогава ще настъпи вой - защо затваряте имигрантите? Или пък ще се зададе въпроса - кой докара (покани) тези варвари тук? Справка - в Кьолн доста време властите мълчаха за откровени издевателства. Затова на европейските политици им трябва някаква междинна регулация ( Конвенция) която размива европейските закони. Затова натиска за приемането й идва от Брюксел. Отделно от това в момента в Европа (а и зад океана) има някаква либерална , политкоректна вълна, която силно напомня на комунистическото лицемерие. Затова няма да казваме негри, цигани, педали и т.н , а някакви измислени думички.

12270

24

HristoSliven

17.02 2018 в 12:29

Идеята за бойкот е доста актуална. Нещо подобно очаква и ДИР-а на СЕРгЕЯ!

25665

23

Victimized

17.02 2018 в 11:51

Ще потвърдя, че тези няколко очевидни трола в коментарите които са про Конфекцията, не могат да им бъдат оценявани коментарите!!!!!!!
Ей ама това демократите сте най-големите фашисти явно.
Йончев е пуснал на служба един и същ неграмотник, да пише от няколко профила, като го е направил "недосегаем".
Но това не променя факта, че пише едно и също от един месец насам. Че тези които не одобряваме този марксистко/феминистки манифест-пропаганда, сме за боя на жени. Сто човека му написаха, че ако няма кой да прилага законите сега, няма да има кой да ги прилага и тогава, той пак едно си знае едно си бае.
Момчета не се хабете, и без друго само Йончев и компания си ги четат тея глупости.
Призовавам за пълен бойкот на този "демократичен" сайт. И да отива там където му е мястото .......
 
X

Да помогнем на украинските деца!