Пациентски казус: Болници отказват прием на хора с тежки симптоми на коронавируса

"Тестът за COVID-19 беше отрицателен... и това беше лош късмет"

Мая Младенова 30 март 2020 в 11:48 20955 2

Снимка Pixabay

Опасенията, че здравната система може да се парализира заради мерките срещу коронавируса и от това да пострадат и пациенти, които не са с инфекцията, започнаха да се сбъдват.

За такъв пример алармира семейство читатели на OFFNews. Преди дни се наложило да потърсят болнична помощ заради тежка, неподдаваща се на домашното лечение пневмония.

Оказва се, че в настоящата ситуация е много трудно пациенти с тежка симптоматика на коронавируса да бъдат хоспитализирани.

За да влязат в болница, приемащото отделение иска категорично да знае техния COVID-статус. Често обаче пациентът няма как да разбере дали е положителен или отрицателен. Към момента населението няма бърз достъп до тестване, лабораториите за COVID изследвания са ограничен брой, а резултатите излизат поне на следващия ден. В същото време, болниците не признават бързите тестове, които някои спешни кабинети правят и които дават висок процент лъжливи резултати. 

Вариант е пациентът да се тества в частна лаборатория - там изследването струва 120 лева и отново отнема около два дни, за да излезе резултатът. 

Така се случва със съпруга на Силвана Дафинова от София, който се разболява с грипоподобни симптоми преди две седмици. С всеки ден обаче се влошава.

Ето какво разказва Силвана, която публикува и пост във фейсбук, за да даде гласност на случая:

"Какво се случва, ако се разболеете в период на извънредна ситуация. Ще Ви разкажа - мъжът ми е болен 13-ти ден. Не се беше разболявал от няколко години, нито е ползвал услугите на личната си лекарка. Всичко започна с висока температура от 39 С, продължила 3 дни. Пиеше обичайните неща, прахчета, много вода и т.н. След 3 дни това отмина, но дойде кашлицата. След като не знае телефона на личната си лекарка, а този на РЗИ дава постоянно заето, той посещава Спешното отделение на Младост 3. Прегледан от дежурната лекарка на смяна, тя констатира, че това е обикновен вирус, а кашлицата е вследствие на задна хрема. Така минават още 3 дни, през които кашлицата е непоносима, което налага повторно посещение на Спешното отделение. Отново бива прегледан и за всеки случай му се изписва антибиотик, въпреки че „гърдите са чисти“. С всеки изминал ден положението се влошаваше. Съветват ни да посетим Окръжна болница за преглед, откъдето пък сме изгонени от лекаря на смяна, тъй като не сме постъпили правилно и е трябвало да се обадим в РЗИ, чийто телефон продължава да дава заето. Следва Софиямед, където ни отговориха, че са под карантина и няма кой да ни обърне внимание. Последната болница беше Пирогов, където, след като разказа какви са му симптомите, отсякоха, че това не е коронавирус и не могат да му обърнат внимание. Тук вече започна да ни изниква въпросът - възможно ли е, това че не е с коронавирус, да е пречка да бъде прегледан, сниман и да получи адекватно лечение? Означава ли това, че ако си болен от друго, няма да бъдеш лекуван?!... Прибрахме се и на следващия ден се опитахме да повторим процедурата, тъй като той се влошаваше. Започнахме да достигаме до лекарите с молби само за снимка - склониха единствено в ИСУЛ, лекарят беше млад, очевидно не се страхуваше от контакт с мъжа ми. Снимката показа бронхопневмония... вече развита. С нея отидохме отново в Пирогов, където вече се престрашиха да му направят тест за коронавирус. Тестът беше отрицателен и... това беше лош късмет: не сте за тук, ходете си, което отново доказа, че ако нямаш коронавирус, не си интересен... Посетихме и ВМА с надеждата да го приемат за болнично лечение, но уви, въпреки бронхопневмонията, изискваха и отрицателен тест за коронавирус, а този от Пирогов не го приеха, защото бил бърз тест, което отново буди въпроси защо тогава го правят и ако наистина не е сигурен, защо пускат хората да си ходят след това... Вкъщи сме си, чакаме теста за коронавирус от ВМА - единствено след това ще го приемат евентуално за някакво лечение, а той стиска зъби. Бъдете здрави и не давайте пари за тестове -  може да не са верни или да не Ви ги признаят..."

В отговор на запитване на OFFNews по казуса, от МЗ припомниха, че пациенти с по-тежки симптоми на коронавируса би следвало да се свържат първо с личния си лекар, а ако не могат - с телефон 112 или РЗИ, а не да отиват директно в болница. Семейството на Силвана обаче неколкократно звъняло на РЗИ по телефона, но линията била постоянно заета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3805

2

Спас

30.03 2020 в 23:27

Оплакващите се са пълни безхаберници! Случаят им НАИСТИНА не е за болница, особено в ситуация на епидемия от друго заболяване! Бронхопневмонията НАИСТИНА се лекува в домашна обстановка! Вместо да се самолекуват и да обикалят болниците, трябвало е да потърсят личния лекар на човека, той/тя да му изпише антибиотици и след 5 дни да е забравил! Ама не си спомнял телефонния му номер! Хайде де! Да беше написал в Гугъл "проверка за личен лекар" и първият резултат е:

https://services.nhif.bg/references/gpSearch/generalPractitioner.xhtml

Да си напише ЕГН-то и отдолу му излиза кой му е личния лекар, адреса на практиката, тел. номер и т.н.
Това е. Тези двамата мрънкачи просто се правят на интересни! Все другите са им виновни, "системата ги убива"! Де гьостерица де!!!.