Плацебо живот

Д-р Иван Янев 14 януари 2019 в 14:15 4745 0

Снимка Viasport.bg

Д-р Иван Янев, председател на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания"

Няма как да не сте чували за плацебо ефект. Най-често се ползва при здравеопазващи манипулации, в които се разчита на доверието на пациента. Тоест, важното е той, пациентът, да повярва, че лечението, което му се прилага е адекватно, нищо, че това не е така. И по този начин на психическа основа понякога има подобрение, защото вярата е от водещо значение при възстановяването на всеки болен човек. Иначе плацебо означава лъжлив, симулиращ, въображаем. Ето защо и настоящата статия реших да я именувам тъкмо така.

Надали ще ми зададете въпроса защо, но въпреки това, ще кажа, че животът, който водим тук, в нашата иначе прекрасна родина, е плацебо или псевдо, което и да си изберете, няма да сбъркате. И надали някой ще тръгне да ме опровергава, освен ако тази статия не бъде прочетена от някой, който се ползва от благата (разбирай парите) на сегашната върхушка.

Върхушка, сътворена в преобладаващата си част от бездарници и примитиви. И това не го пиша под емоция, да не си помислите, че съм развълнуван или ядосан. Не, това е възможно най-спокойната констатация, въз основа на последното управленско десетилетие у нас.

Говори се, че Калигула (12-41), управлявал през първия век от нашата ера, е искал, а според някои, е успял да направи любимия си кон Инцитат сенатор. Дали Инцитат е станал сенатор или си е останал само кандидат, това едва ли има кой знае какво значение, освен това, че разюзданият Калигула е вярвал, че стои над всичко и над всички. Също е смятал, че сенаторите не са достойни нито за неговото уважение, нито за това, че са способни да управляват древния град. Но да оставим сенатор Инцитат там, преди две хиляди години и да пуснем от него един паралел, който да ни отведе в родния парламент. Сегашните депутати също не се радват на уважението на най-силния човек, наричан от някои падишах. Дори той им нарежда какво да направят, а не ходи в парламента, защото не могъл да си губи времето там. Примерите са многобройни, но има достатъчно следовници на Бойко Борисов, за да си губя излишно и аз времето, да описвам неговите управленски "иновации". И все пак, Калигула дали е успял да направи сенатор благородното животно, мненията са противоречиви, но факт е, че Бойко успя да направи депутати, не коне, а говеда. Говеда, които разсъждават именно като такива и правят поразия след поразия, защото да не забравяме, че законите се приемат именно там, в българския парламент. Горкият Калигула, за един кон го разнасят две хиляди години, а не знам нашият властелин колко би следвало да му се отдели историческо място, затова, че вкарва в парламента екземпляри, които твърде малко имат общо с интелигентността и човеците.

И да не кажете, че съм голословен, ще приведа следния пример. В българския парламент се прокара закон за т. нар. гражданска конфискация. Да, знам, че звучи абсурдно и направо идиотски, но това е положението, съдът може да те оправдае и да постанови, че имуществото си е твое, но държавата след това идва и хоп, завзема каквото си хареса от твоето имане, нищо, че може да е едно жалко апартаментче или хотели, дай Боже всеки му! Имам предвид хотел за всеки от Вас, а не да Ви го вземе оная комисия, която уж се бори против корупцията и прочее глупости. А друг закон, който също беше прокаран от мнозинството, дава право на властите да задържат всеки гражданин и 48 часа да не уведомяват никой, че са го задържали. Децата са на промоция. За тях този срок е 24 часа. Нали си представяте, ако детето ви е прибрано от полицията, а вие не знаете, какъв стрес ще преживеете за тези 24 часа. Стрес, който може да ви донесе един куп болести, но какво от това. С колкото и юристи да говорих за тези два закона, всички са на мнение, че това е абсурдно, това е против всяка юридическа логика. А някои, определят това законодателство като фашистко. И като имаме предвид някои от управляващите, сякаш думата "фашистко" си е съвсем на място.

Та като поменах Калигула и като така ми тръгна мисълта, ще се наложи да разровя още по-назад в Рим и да Ви кажа, че нашите управляващи са привърженици и на още един римлянин - Сула (138-78 пр.н.е.). Сула, който не се е церемонил нито с враговете си, нито с приятелите си, който е пролял безчет литри човешка кръв, който е завзел безчет имоти без съд и присъда, благодарение на проскрипциите - списъци на римляни, чиито имоти биват отнемани, а техните притежатели убивани и убийците получавали част от плячката. Сега също сме свидетели на проскрипции, но те не се обнародват, за да ги види целият народ, а някъде тайно се обсъждат и се вземат решенията за отнемане на бизнеси. За пример веднага посочвам Миню Стайков - собственикът на "Винпром Карнобат". Разбира се, че това е проскрипция от най-сулска проба. Първо се съсипва един невероятно успешен бизнес, а после този бизнес ще бъде даден в "наши ръце". Но там работят най-обикновени хора, които всеки месец получават своите заплати, с които отглеждат своите семейства, само че това, кой го интересува? И винпромът беше ударен точно, когато се подготвя новото производство, а новата реколта с грозде, нямаше кой да я обработи, защото заводът беше затворен за известно време, а камионите, пълни с грозде чакаха дни наред. Толкова за обективното разследване и борбата с корупцията.

Друга проскрипция, която се извършва е отнемането на хотелския бизнес, може би на най-големите хотелиери у нас - сем. Ветко и Маринела Арабаджиеви. Но или те постъпиха по-умно, или имаха късмет, това не знам. Но за разлика от Миню Стайков, който и до момента търка нара в килията, сем. Арабаджиеви, които не бяха в България, когато бяха атакувани хотелите "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив. След това успяха да се укрият, защото очевидно е, че знаят с какво си имат работа и, че нямат шанс за честно разследване. Спомням си как един прокурор, на когото бяха лепнали прозвището "спец", обясняваше разпалено, че в хотел "Маринела" били открили много милиони кеш, както и лъскави возила за не знам си колко милиона. И това трябваше да звучи страшно, това трябваше веднага в съзнанието на целокупния ни народ, да е обстоятелство за престъпление от най-висша степен.

Докато го слушах този "спец", се сетих за ефекта "Дънинг-Крюгер" - при него тези, които са на ниско ниво и неспособни, смятат, че са изключително начетени и способни. И наопаки - тези, които са подготвени, имат занижена себеоценка. Този "спец", христоматиен пример за ефекта, никъде в своята логорея не каза по кой член е престъпление да имаш луксозни коли за милиони левове и да имаш милиони кеш, след като си богат човек. Той гордо обяви, че те, колите и парите се изземат, без да има за него значение, че съдът не е постановил подобно нещо. Но на кого му пука, че съдът не е отсъдил, ако потрябва, вероятно ще отсъди. Дано да не съм прав! Имам предвид, да не съм прав, че съдът отсъжда така, както му се нареди. Факт е, че 21-годишният син на сем. Арабаджиеви Вълчо, който си е бил дошъл за малко у нас и до момента се намира в килията и е държан като заложник, тоест чрез него се изнудват майка му и баща му. Мафиотски похвати, но на държавно ниво.

А иначе, всеки, който е престъпил законите, трябва да носи своята отговорност, по това няма спор. Но тук виждаме, че дали си виновен или не, няма значение, биваш изтипосан на публичния стълб на позора, а някои медии, очевидно по подадени насоки, започват да бълват срещу съответните персони кал и мръсотия.

И така, после защо умните, интелигентните и можещите бягат. Бягат, защото нямат надежда, че ще се спре потъването, а да не говорим за оправяне. Не искат да пилеят живота си, както и този на децата си за подобна кауза, която според тях е пердута. Това е жалко, много е жалко, защото държавата ни по този начин все повече бива обрамчена от туморните метастази. Все повече, мафия и държава започват да се синонимизират. Апропо, само да кажа, че по моя информация, която случайно дочух, в хотелите на сем. Арабаджиеви работят пет хиляди души. Представяте ли си колко хора си вадят хляба там, а с каква лека ръка държавни институции съсипват един меко казано успял бизнес. И да не забравяме, че по време на европредседателството ни, хотел "Маринела" се пръскаше по шевовете и едва успяваше да поеме всички събития и гости. Хотел "Маринела" беше основният хотел на България за председателството. И какво стана два месеца след това, което не се е знаело преди това? Риторичен въпрос. Преди време написах в личния си фб-профил, че се надявам хотел "Маринела" да продължи да се казва именно така, а не например да бъде прекръстен на "Делян".

Продължава на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews