Вълк, вълк

Румен Янев-син 05 януари 2019 в 15:26 15900 9

От няколко години насам идеята да отидем с компанията на поход из Витоша и да обиколим хижите ми се струва все по-неприятна. Не защото смятам, че хижите са в лошо състояние, това никога не е било пречка. Не и защото смятам, че хижарите са негостоприемни. A защото имам необяснимото ужасно очакване, че няма да сме сами. И това очакване никога не ми е пречило из другите планини (Рила и езерата не се броят, понеже все повече приличат на малък Слънчев бряг заради посетителите си). 

Преди години бях с приятел в заслона на Темното езеро, където не се оказахме сами. Освен нас двамата, в малката постройка се появиха трима бургазлии (доколкото не ме лъже паметта), които бяха тръгнали на подобно приключение като нашето.  Прекарахме вечерта весело, понаучихме една две хитринки от по-опитните туристи, оставихме нещо в заслона за следващите посетители и заспахме спокойно. Ако случката се беше развила на Витоша, нямаше да заспя толкова спокойно и едва ли щях да съм толкова щастлив да не сме единствените хора в постройката.

Любимата столична планина все повече се превръща в уголемена версия на Борисовата градина – освен хората с кучетата, сладките тийнейджъри на пикник, спортягите и т.н. пристигат едни индивиди, които не споделят същото уважение и любов към природата. Да не говорим за уважението към личното пространство и спокойствието на околните. Рожден ден – на хижа, Осми декември – на хижа, петък вечер – на хижа.

Не казвам, че като бях на Камен дел това лято не съм пил бира или слушал музика. Просто не си хвърлях боклуците из гората, не бях надул Рамщайн, за да ме чуят в Строежа и се усмихвах на останалите туристи (доколкото мога да се усмихвам на непознати без да го сметнат за сексуална агресия). Мога да кажа същото и за приятелите си, които през годините са ми помогнали да доразвия това уважение към планината и нейните посетители.

Причината да ви разказвам тези неща е новогодишната случка на Черни връх. Не защитавам наемателя на чайната, когото аз ще виждам винаги като „хижар“, дори и това да не е титлата му, но имам идея защо не е посмял да пусне късните гости в чайната. Всички знаем приказката за лъжливото овчарче. Не познавам човека, но живея с идеалистичната представа, че щом доброволно се е качил в планината да работи в заслон, хижа или чайна, не е чак такъв боклук и знае, че в планината помощ не се отказва. Колко ли пъти е отварял през годините, за да види от другата страна не премръзнали туристи, а просто поредните, които са се качили на върха „щот може“? Колко ли пъти са крещяли „Вълк, вълк!“? Не, не защитавам постъпката му, но май че я разбирам.

Още като хлапе в четвърта група баба ми и дядо ми ме помъкнаха с тях по планините и ми показаха какво значи да покориш връх. Не беше лесно, но пък беше адски удоволетворяващо. Бумтящата печка с чайник отгоре след това беше нещо като лична награда за всеки от групата...

Колкото повече токчета стъпват около Рилските езера, колкото повече „студентски“ празници се изпразнуват по витошките хижи, колкото повече бутилки и фасове се изхвърлят и колкото повече планината бива превърната в курорт, откъдето можеш да се прибереш с такси, толкова повече вратите на чайните, хижите и заслоните ще остават затворени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11969

9

Denislav Petrov

15.01 2019 в 13:43

"Преди години бях с приятел в заслона на Темното езеро, където не се оказахме сами." Тевно Езеро - Пирин , Темна Дупка - Лакатник ... планинари такива

15914

8

поп Дръвчо

07.01 2019 в 09:10

Дедо ви поп нещо не разбира що така се образува цяла кампания по осирането на туриста. Гол бил, неподготвен бил, луд бил... Сякаш това има отношение към факта че такъв туристически обект не е кварталната кръчма и не е в положение да си подбира посетителите (те не са клиенти!) или да им поставя условия. Няма никакво лъжливо овчарче, издънката на "наемателя" е еднакво голяма и към всичките други, които не е пуснал вътре. Той е длъжен да ги пусне вътре независимо дали са в добро общо състояние или умират от студ.

17439

7

мнение от IP

06.01 2019 в 15:40

Прочетете разказа на самия човек и ще разберете, че става дума за изключително подготвен човек, който се е объркал единствени от недоумението, че няма да му отворят вратата. Въпреки че постъпката на "хижаря" е недопустимо при всякакви обстоятелства и е в противоречие даже с правилника и договора за наем. А, ако някой нарушава обществения ред, за това правилата са еднакви и на Витоша, и в София..Наемателят на заслона не е там, за да преценява кого да пусне и кого не.

12266

6

Driver007

06.01 2019 в 14:54

"....Колко ли пъти е отварял през годините, за да види от другата страна не премръзнали туристи, а просто поредните, които са се качили на върха „щот може“? Колко ли пъти са крещяли „Вълк, вълк!“? Не, не защитавам постъпката му, но май че я разбирам...."

Разбираш го, защото и двамата не разбирате, че хижите са да приютяват хората, а не частни заведения. Иди в Алпите и провери, дали на някого му е нужно да лъже, за да влезе в хижа.

Виж ти - колко примерен турист бил авторът, пък другите какви били примати.!!!!
Между другото - предпочитам да срещна куче в планината вместо автора на статията - със сигурност няма да таи толкова омраза, "презрение" и пр., с една дума: комплекси... които авторът очевидно изразява и спрямо .... кучетата.

Ако обичаш, пий си бирата в кварталния хоремаг и не раздавай акъл и присъди. Планината е толкова на другите, колкото и на теб, очевидно не си по-различен.

3900

5

peboreto

06.01 2019 в 12:11

А и който го е страх от вълци, да не ходи в планината.
Иначе казано: Който няма да изпълнява задълженията си да е в помощ на бедстващи хора в планината , да не взима хижа под аренда! А морала или го имаш, или не. Той не е за частична употреба.

3900

4

peboreto

06.01 2019 в 09:46

Удовлетворение е да прочета, че т.н. "хижар" ще бъде отзован от присвоената за частно празненство държавна хижа! Има светлинка в тунела!

5610

3

БХМ

06.01 2019 в 09:43

Прав е авторът, макар да не се е изразил много добре. В планината се появиха много талибанчета, които не я уважават.
Неуважение е да си хвърляш буклуците.
Неуважение е да си с лоша екипировка.
Неуважение е да си с лоша подготовка.
Неуважение е да цъфнеш на хижара, когато те е предупредил да не идваш.
Познавам доста хижари, всички са с много добри морални качества. И те имат нужда от поне един почивен ден годишно.
И талибанчета познавам. Съветвам ги да не ползват услугите на планинските спасители за щяло и нещяло. Най-малкото защото в този момент, някой може наистина да има нужда. И е крайно време да се въведат солени глоби за лоша екипировка.

15509

1

Бухльо

05.01 2019 в 19:09

Колкото повече писа, толкова повече нищо не каза.
 
X

Подкастът на OFFNews