1254 кандидати чакат над 6 млн. избиратели да ги направят кметове

OFFNews 27 октомври 2019 в 05:23 1879 0

6 227 901 души имат право да гласуват на местните избори днес според избирателните списъци. 

Кандидатите за общински съветници са 29 515, да станат кметове на общини искат 1254 души, кандидатите за кметове на кметства – 5059. В София, Пловдив и Варна, освен кметове на общини, ще се избират и управници на райони – кандидатите са общо 460. 

Законът не позволява публикуването на резултати от екзит пол, данни могат да се публикуват чак след края на изборния ден. Гласуването започва в 7:00 часа и приключва в 20:00 часа. 

За да бъде действителна бюлетината, вотът в нея трябва да е отбелязан само за една партия със знак "Х" или "V", поставен със син химикал.

Преференциите на тези местни избори започват от номер 101. Например - кандидат с № 5 в съответната листа може да бъде подкрепен с преференция 105. При отбелязване на повече от една преференция бюлетинът ще важи само за партийната листа. 

Имената на кандидатите за общински съветници не са записани в бюлетината. Затова ако избирателят е решил да гласува и преференциално за определен общински съветник, трябва предварително да види под кой номер е кандидатът. Пред избирателната секция ще има списъци с имената и номерата на кандидатите.

Ако избирателят има адресна регистрация само по настоящ адрес в съответната община или кметство, ще може да гласува за общински съветници и за кметове в тази община или кметство, ако е подал заявление за гласуване до 12 октомври. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови