15 производства за купуване на гласове, потрошиха и партийни клубове

OFFNews 26 май 2019 в 14:05 1537 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

15 досъдебни производства за престъпления против политическите права са били образувани към 11 ч. днес, съобщи прокуратурата. Едно от тях е било прекратено поради липса на доказателства за престъпление.

По разследваните 14 производства няма привлечени обвиняеми. Те са в Бургас, Сливен (2), Елена, Павликени, Провадия, Търговище (2), Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен, уточнява държавното обвинение.

Извън тях са са били извършени и посегателства срещу помещения, ползвани от политически партии в Стара Загора и Добрич, които се разследват. Районната прокуратура в Добрич е внесла обвинителен акт след проведено бързо производство. Обвинението касае умишлено счупване на витринни стъкла на партиен клуб.

Прокурорските преписки за проверка по сигнали за извършени престъпления против политическите права са 143. От тях по 100 е постановен отказ за образуване на наказателно производство, а 43 се проверяват. За сравнение, при предишните избори за Европейски парламент през 2014 г. образуваните досъдебни производства са 21, а преписките за проверки по сигнали – 535.

В цялата страна има дежурни във всички прокуратури и 11-те териториални отделения на районни прокуратури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови