5 партии за АЕЦ Белене: Мачът е свирен, Путин идва да завърши сделката с фанфари

OFFNews 13 октомври 2017 в 16:00 15508 3

ДСБ / Нова Република, "Да, България", "Зелените", БЗНС и ДЕОС излязоха с обща декларация за АЕЦ "Белене", в която наричат проекта "новото КТБ".

"Министерството на енергетиката вече открито говори за нов договор с Русия за АЕЦ „Белене” и за привличане на руската страна като инвеститор. Преди изборите предупреждавахме, че ГЕРБ и БСП готвят рестарт на проекта и, че е „уговорен мачът”. Готвеното посещение на Путин в България вероятно се очаква да завърши процеса с фанфари", пишат в писмото си до медиите партиите.

В декларацията си ДСБ / Нова Република, "Да, България", "Зелените", БЗНС и ДЕОС назовават и 11 точки защо АЕЦ "Белене" е неефективен проект и е риск за националната сигурност.

Цялата декларация на партиите без редакторска намеса:

Министерството на енергетиката вече открито говори за нов договор с Русия за АЕЦ „Белене” и за привличане на руската страна като инвеститор. Преди изборите предупреждавахме, че ГЕРБ и БСП готвят рестарт на проекта и, че е „уговорен мачът”. Готвеното посещение на Путин в България вероятно се очаква да завърши процеса с фанфари.

АЕЦ „Белене” е неефективен проект и риск за националната сигурност, защото:

1/ Площадката е на сеизмологично опасно място и по тази причина доклад на БАН от 1989-1990 г. се противопоставя въобще на възможността за построяване на ядрена централа. Пряката аналогия с АЕЦ „Козлодуй” е некоректна, защото съществуващата централа е на значително по-малко рисково място от сеизмологична гледна точка, като разликата е една степен по скалата на Рихтер.

2/ Българският данъкоплатец вече плати близо 3 млрд. лв. за експеримента „Белене”. Включително страната ни бе осъдена за милиардни задължения, договорени от БСП и платени под безхаберния поглед на кабинета на Герб, който дори не пожела да обжалва тези суми, макар публично да говореха за „гьола Белене”. Ситуацията е още по-скандална, защото дори не е ясно каква част от оборудването е доставена и каква е въобще изработена.

3/ По проекта вече бяха платени огромни разходи за консултанти и изглежда, че това е основната мотивация за продължаване – нови огромни консултантски разходи.

4/ От 2009 г. ДАНС и прокуратурата разследват този корупционен проект. За съжаление досега стигнаха само до обвинения за злоупотреба със 77 млн евро. към двама главни изпълнителни директори на НЕК (Любомир Велков и Мардик Папазян ) и бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров. На фона на източените от държавния бюджет досега 2,389 млрд. лв. това е имитация на разследване и позволява продължаване на ограбването с проекта за строеж на АЕЦ Белене.

5/ Няма никакъв сериозен анализ, който да показва бъдещ недостиг на електроенергия. В предишен опит да бъде представен такъв анализ се стигна до тежък провал за неговите автори. Те предвиждаха режим на тока в периода 2010-2011 г . без АЕЦ „Белене”. Тези неточни допускания бяха категорично опровергани от времето.

6/ Нещо повече в периода 2016 -2017 г. България използва около 50-60% от инсталираните мощности, с изключение на моментите на пиково потребление през най-студените и най-топлите дни.

7/ Очакванията за постоянно нарастване цената на електроенергията не се оправдаха, включително защото в условията на либерализиран пазар съществуват множество възможности за ефективни решения и поради бурния прогрес в енергийните технологии.

8/ Във връзка с горното, България е една от страните в ЕС с най ниска енергийна ефективност и това създава огромен потенциал за икономия на електроенергия и при производството, и при преноса, и при потреблението.

9/ Различни анализи посочват, че крайната цена на АЕЦ „Белене” вероятно ще надмине 20 млрд. лева, което ще направи произвеждания ток абсолютно неконкурентен, при рационални допускания.

10/ Не е разрешен въпросът със съхранението на ядрените отпадъци, като до момента няма формалното съгласие на нито една българска община. Без разрешаването на този въпрос е несериозно дори да се говори за строителството на нова ядрена централа.

11/ При положение, че България не се нуждае от големи производствени мощности за вътрешно потребление, то решението да се строи АЕЦ, за да се захранват чужди икономики в региона за сметка на българите е категорично против националния ни интерес.

България няма нужда от ужасно скъпи мегаломански мощности, а от децентрализация на енергийното производство, чрез гъвкави енергийни решения, мощности близо до енергийните потребители, които спестяват загуби по трасето ,разходи за пренос и завършване на процеса на либерализация, в синхрон с водещите трендове за развитие на енергетиката в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

13.10 2017 в 20:22

Я! Тия петимата, май вече си ходят сериозно, а?

България най-вече няма нужда от неуки и неадекватни лица, като списувателите на горния пасквил.

6145

1

kokoten

13.10 2017 в 17:30

....нещо което трябваше да се случи преди 30 год може би накрая ще стане....,а идиотията на 5-те партии,няма нужда от доказване,те барабар с членовете си наброяват около 30 човека(пардон,идиота)......все пак по-добре късно,отколкото никога....,а колкото до 3-те милиарда на КТБ се видя,че могат да изчезнат за 2 месеца,и кой можал-еба*л,кой не-ред да чака....,същите тия засранци се редяха на опашка за кредити или специални лихви,пък после някой им е виновен......