60 млн. евро от Венецуела са преведени на сметката на български адвокат

OFFNews 13 февруари 2019 в 18:45 6830 1

Снимка bTV

В момента в сметката на български адвокат има 60 млн. евро, преведени от Венецуела. Това заяви пред bTV председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност в парламента Димитър Лазаров.

По-рано днес американският посланик Ерик Рубин, главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ДАНС Димитър Георгиев съобщиха за засечена голяма сума от Венецуела в българска банка, без да уточнят за коя банка става дума и каква е сумата. 

„В момента в наличност са около 60 млн. евро, постъпили са в доверителна сметка на адвокат. Името не е споменато, не е необходимо. Не сме се интересували за името, защото разследването е в начален етап”, посочи Лазаров, като уточни, че адвокатът има и чуждо гражданство освен българското.

Той уточни, че банката, в която са преведени парите, е българска и е оказано съдействие от БНБ. 

„От Нова година насам няма движение. Доверителните сметки на адвокати и адвокатски дружества, обикновено са пари на клиенти, които стоят там и при необходимост се превеждат. Тепърва ДАНС ще установява какво е било движението на тези пари”, обясни Лазаров.

„Смущаващо е, че сумата е голяма. Като казваме постъпили са тук, това не означава, че са били предназначени да бъдат похарчени тук. Вероятно е било предназначено по някакъв начин да бъдат връщани обратно във Венецуела. Сигналът е дошъл по дипломатически път от партньорските служби”, допълни той. 

По думите му основанието за превод е било закупуване на храна за хуманитарни нужди.

„Вероятно тази сметка е една пощенска кутия, откъдето тези пари са били превеждани извън България”, коментира председателят на допълни председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

14.02 2019 в 09:23

" От Нова година насам няма движение. "... Ако това е вярно значи парите са пристигали в България преди САЩ да посочат правилния за тях президент на Венецуела.. И какво е тогава престъплението? Къде е "прането на пари"? Та Цацаратор Първи си каза за какво са преводите. Т.е. - посочено е основание, с което БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ са спазени? Единственото, което изпъква в случая е - СЛУГИНАЖ..Особено след привикването на килимчето в Дубай и ОАЕ на цацараторчето и метовото шофьорче.. Пак си ги вижте на снимките с Рубин, кви пуделчета са..