61% от българите искат Западните Балкани в ЕС

Мая Манолова е с най-висок личен рейтинг. Няма динамика в електоралните нагласи

OFFNews 15 май 2018 в 11:08 4164 0

Българите подкрепят интеграцията в ЕС на страните от Западните Балкани и смятат, че страната ни има интерес те да станат част от европейското семейство, показва актуално социологическо проучване на "Тренд". 61% от българите подкрепят приемането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. Само 16% са тези, които са на обратното мнение. Близо една четвърт остават тези, които не знаят или не могат да преценят.

Българите осмислят като национален интерес европейската интеграция на Западните Балкани. Половината от интервюираните са на мнение, че България има интерес от приемането на Западните Балкани в Европейския съюз, а само 18% са на обратното мнение. Сходни са и дяловете (52%) на тези, които смятат, че приемането на страните от региона ще се отрази положително на България.

Европейската перспектива на Западните Балкани за следващото десетилетие изглежда оптимистична през погледа на българите. 43% са на мнение, че страните от региона ще бъдат приети в ЕС в следващите десет години, а 18% са на обратното мнение. Логично, на този въпрос, делът на тези, които не знаят или не могат да преценят се повишава до 39%.

Агенцията е тествала и актуалните политически нагласи сред населението. Не се забелязва динамика в сравнение с предните месеци.

На въпроса "Ако днес се проведат парламентарни избори, Вие лично за коя партия/коалиция бихте гласували" със спонтанен отговор 22,8 на сто от респондентите са посочили ГЕРБ, 19,1 БСП, а 6,4 - ДПС (виж таблицата най-горе). Обединените патриоти събират 5,3% от отговорите. "Под чертата" от 4% са Демократична България, Воля и реформаторският блок. Авторите на изследването уточняват, че отговорите на Обединени патриоти и Демократична България (2,3%) са сбор от спонтанните отговори за коалициите и на отделните формации в тях.

Личен рейтинг: Мая Манолова на върха

През месец май българският омбудсман събира най-висок дял на положителни оценки за своята работа. Положителната оценка за работата на Мая Манолова достига през този месец до 66%. Президентът се нарежда веднага след това с 63% положителна оценка за работата си. Лек ръст спрямо последното проучване за оценката на работата на институции на изследователски център „Тренд" бележат силовите структури – полицията и прокуратурата отбелязват покачване с 5%. Обяснението за подобна динамика най-вероятно се дължи на ареста на кмета на столичния район „Младост".

Проучването е реализирано от изследователски център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" и е представително за пълнолетното население на страната. Теренът на изследването е проведен между 2 и 10 май 2018 г. сред 1009 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови