7-партийната 'Коалиция за България' с 25 номинации, но още без водач на листата за евровота

OFFNews 30 март 2019 в 18:29 4622 2

Снимка www.abv-alternativa.bg

Повече от 25 души са номинирани за водач, но все още няма яснота кой ще оглави листата за евроизборите на седемпартийната "Коалиция за България", оглавявана от Румен Петков, чрез която АБВ ще се яви на изборите.

Днес бе подписано коалиционното споразумение и представено пред медиите.

Освен АБВ на президента Георги Първанов (2002-2012) и Румен Петков в коалицията участват още партиите: “Обединен блок на труда български лейбъристи" с председател Екатерина Атанасова, "Политическо движение "Социалдемократи" с председател Елена Нонева, „Българска партия либерали" с председател Михаил Шишков, „Движение за социален хуманизъм“ с председател Александър Радославов, „Възраждане на отечеството" с председател Емил Миланов и „Българската левица" с председател Боян Киров.

БСП е отказала да участва в преговорите за лявоцентристка коалиция.

"Коалиция за България" е перспективен модел, който излъчва стабилност и предсказуемост - посочи Румен Петков. - Това са изборите, на които се явяваме заедно, но със същата енергия ще се готвим и ще участваме за изборите в местните органи за самоуправление, парламентарни и президентски, които предстоят до следващите европейски. И това трябва да е ясно за всички."

"Предизборната платформа на „Коалиция за България“ съдържа една констатация, три цели и десет приоритета. За 12 години членство в ЕС България не успя да използва пълноценно възможностите ЕС ни дава, за да подобри живота на българските граждани", посочи бившият външен министър Ивайло Калфин (АБВ).

Трите цели, по които биха работили представителите на коалицията в бъдещия Европарламент са:

1. България да отстоява националните си интереси.

2. Затвърждаване ролята на България като лидер на региона.

3. Отстояване правата на всички български граждани, независимо дали живеят в България или в друга европейска страна.

"Ще работим за промяна на самия Европейски съюз. Той недостатъчно бързо и адекватно решава въпросите, както очакват европейските граждани. Основно нашата цел ще бъде ЕС да заяви ролята си като фактор за опазване на мира и спиране на надпреварата във въоръжаването. ЕС трябва да бъде фактор за опазване на климата. Трябва да има по-добра политика за борбата с бедността и социалната несправедливост. Приоритетите на коалицията са насочени към премахване на двойните стандарти и заличаването на различията на регионите", каза още Калфин.

По повод името на коалицията, което дублира името, което години наред използваха БСП и няколко по-малки леви партии, с което Първанов спечели президентските избори, под което Сергей Станишев стана премиер и под което Румен Петков и учредителите на АБВ бяха изключени от БСП, Георги Първанов заяви:

"Поздравявам колегите за подписването на споразумението и създаването на коалицията с ясните програмни управленски ангажименти и разбира се, с избраното име. В момента, в който се появи името на новата коалиция в публичното пространство, прочетох различни реплики и закачки.

За нас това е сантимент. Преди 20 години ние с г-н Петков, заедно с д-р Петър Дертлиев, проф. Кръстьо Петков, Николай Камов, Александър Радославов сме създавали една коалиция, която постави в основите си истински работещи ценности, както социални, така и национални. Създадохме коалиция, която беше равнопоставена в истинския смисъл на думата.

Ние ще бъдем източник на много идеи, на един същностен идеен дебат. Няма да влизаме в режима на скандали, каквито виждаме между двете основите партии и някои други парламентарни формации. Нашата ниша е друга, ние ще раждаме идеи, ще отстояваме тези идеи, защото българската политика има нужда от това.

Ние сме алтернатива на двуполюсния модел на българската политика. "Коалиция за България" остава отворена за включването и на други политически партии в нея".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови