Агитира ли незаконно Бойко с джипа? ЦИК полупостанови, че май да

Владимир Йончев 20 октомври 2019 в 19:49 6443 0

ЦИК реши, че премиерът Бойко Борисов може би е агитирал незаконно, когато е возил в джипа си кандидата на ГЕРБ за кмет на Велико Търново Даниел Панов.

Решението обаче е взето с 8 гласа ЗА и 5 ПРОТИВ, което е по-малко от нужното мнозинство от две трети. Така ЦИК няма да глоби Борисов, но връща за преразглеждане решението на ОИК, която го оневиняваше.

Жалбата беше подадена в ОИК-Велико Търново от представляващия коалицията на БСП, АБВ и Д21 за кмет на града Стефан Антонов. ОИК се произнесе, че няма нарушение, Антонов обаче обжалва в ЦИК.

Мотивът на ОИК да отхвърли жалбата е, че клипът е разпространен само във фейсбук, а социалната мрежа не е "доставчик на медийни услуги".

ЦИК напълно отхвърля тази аргументация. Клипът не е излъчен само в личния профил на Бойко Борисов, но и в местни медии. И не е толкова важно къде е излъчен, а дали се е случило такова нещо, а ОИК изобщо не се е постарал да го установи.

Не е изяснено от ОИК, но е твърде вероятно, видно от материалите, пътуването в действителност да е осъществено със служебния автомобил на премиера, ескортиран от автомобили на МВР, което е използване на публичен административен ресурс по смисъла на чл. 168, ал. 3 ИК във връзка с § 1, т. 18 от ДР на ИК.

Не е обсъдено също така и обстоятелството, че във въпросния видеоматериал са използвани и деца (ученици), за което компетентна да установи наличие или не наличие на нарушение по Закона за закрила на детето, е Държавната агенция за закрила на детето и сигналът в тази му част е следвало да се изпрати по компетентност на последната, се казва в решението на ЦИК.

Според подадения сигнал министър-председателят Бойко Борисов, със служебния си автомобил, който лично шофира, и с ескорт от коли на МВР е направил пътуване из града, като е беседвал в автомобила с кандидата за кмет на ПП ГЕРБ Даниел Панов, коментирайки различните обекти, през които минават, отчитайки направеното през предходния мандат на кмета и изслушвайки и коментирайки плановете му за следващия мандат.

В заключение ЦИК отхвърля решението на ОИК, в което се казваше, че няма нарушение на Изборния кодекс и го връща за преразглеждане на ОИК с инструкция да се съобрази с мотивите, изложени от ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови