Александър Вучич пристига за среща с Борисов

OFFNews 01 юни 2020 в 07:30 2495 0

Президентът на Сърбия Александър Вучич пристига на работно посещение в България по покана на министър-председателя Бойко Борисов. Двамата ще обсъждат двустранните отношения с акцент транспортна и енергийна свързаност, както и европейската перспектива на западната ни съседка.

След разговора си в София те ще инспектират по въздух строителството на двата ключови свързващи проекта - автомагистрала "Европа" и газопровода "Балкански поток". 

Премиерът ще посрещне госта на летище София. След оглед на място на газопровода в района на Летница, двамата ще се отправят към Велико Търново на работен обяд. 

Въпреки извънредното положение заради Covid-19 работата по двата проекта не е спирана. Те са от изключително значение за свързаността между България и Сърбия, така и в Европа. Прогнозите са до края на годината предсрочно да е готова автомагистрала "Европа" от Северната тангента на София до граничен пункт "Калотина". Тя ще бъде бърз излаз на Белград към Азия.

Също по въздух Борисов и Вучич ще видят строящия се "Балкански поток". Той ще отвежда руския природен газ до Сърбия, от там до Унгария и Австрия. На сръбска територия са положени над 400 км от газопровода. 20 млрд. куб. м. е капацитетът на Балкански поток на вход от Турция. На изход към Сърбия ще е близо 13 млрд. куб. м.

Строящите се две компресорни станции по трасето на наша територия с най-съвременно американско оборудване ще дават възможност газът да се движи във всички посоки - както руският, така и този от газовата връзка с Гърция от терминала в Александруполис.

От 474-километровото трасе на "Балкански поток" у нас - 270 км е с положени тръби, а 150 км са заварените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови