Ананиев за протеста на аптекарите: Държавата по закон не може да подпомага финансово аптеки

OFFNews 01 март 2019 в 11:53 1528 0

Няма как да подпомогнем финансово аптеките, това би се считало за държавна помощ. Това заяви здравния министър Кирил Ананиев по повод протеста на аптекарите. 

Над 700 аптеки затвориха в знак на протест на 20 февруари. Първоначално те се обявиха против въвеждането на новата система за верификация на лекарствата, която влезе в сила в ЕС от 9 февруари, като настояха държавата да плати за въвеждането ѝ. 

След това те добавиха към исканията си и промяна на цялостната политика за лекарствата в здравеопазването.

Ананиев уточни отново, че на територията на страната има 3600 аптеки, като 2400 от тях имат договор с Националната здравноосигурителна каса, т.е. работят с компютри и специализиран софтуер. За въвеждането на новата система за верификация на лекарствата тези аптеки ще трябва да купят само четец, чиято стойност е между 180 и 200 лв. за едно работно място и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване със системата.

„За да работят останалите 1200 аптеки, най-малкото за да следят складовите си наличности, те също боравят с интернет и компютри, т.е. също трябва да си закупят единствено четец. При единичните случаи, при които аптека функционира без интернет и компютър, цената, която трябва да бъде заплатена за въвеждане на системата за верификация, е между 1500 и 2000 лв., като еднократен разход", допълни Ананиев. 

Здравният министър обясни, че от учредяването си преди 3 години Сдружение „Българска организация за верификация на лекарствата" е участвало с презентации в редица семинари и обучения с представители на всички заинтересовани страни в сектора – производители на лекарствени продукти, притежатели на разрешения за употреба, представители на търговци на едро с лекарствени продукти и паралелни вносители на лекарствени продукти, магистър-фармацевти и работещи в аптеките. Също така през 2017 г. и 2018 г. са проведени практически и дистанционни обучения на магистър-фармацевтите за работа със системата за верификация.

Той напомни, че за въвеждането на системата е обявен 6-месечен гратисен период, в рамките на който на аптеките няма да се налагат глоби, ако не са се включили в системата за верификация. 

"През това време ще се тества системата и ще се анализират всички казуси и проблеми във връзка с нейното прилагане. Допълнително, на сайта на МЗ и на Изпълнителната агенция по лекарствата са достъпни указания за прилагане на системата, както и инструкции как да се реагира в случай на проблеми. Целта е да не се отказва предоставяне на лекарства и да не се затруднява обслужването на нито един пациент в аптеките", каза министърът.

"Убеден съм, че ще изпълним всички изисквания на Директивата. България трябва да спазва европейското законодателство и чрез въвеждането на системата за верификация ще премахнем риска българските пациенти да ползват фалшиви лекарства", коментира той.

На въпрос от народен представител относно броя на аптеките, включили се в протеста на 20 февруари, министърът посочи, че само 38 аптеки, които имат сключен договор с НЗОК, предварително са уведомили районните здравноосигурителни каси, че няма да работят в този ден. Ананиев увери, че е била създадена организация, така че пациентите, които са имали нужда от закупуване на лекарства, които се заплащат изцяло или частично от НЗОК, са ги получили в останалата аптечна мрежа.

Той беше категоричен, че информацията, че аптеките, които са прекратили своята дейност по време на протеста, са над 700 е непроверена и на среща с представители на Националната аптечна камара те са отказали да предоставят списък с точния им брой. Освен това в Министерството на здравеопазването не е постъпвал сигнал за затруднено снабдяване на пациенти с необходимите им лекарствени продукти, допълни още здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови