Андрей Райчев: Това не е краят на Манолова, до 2 години политическата карта ще е друга

OFFNews 04 ноември 2019 в 10:11 16836 8

Андрей Райчев

В София започва едно движение, което не сме виждали и което е окончателният разпад на малоумния двуполюсен модел.  – а започне ли в София, ще стане и в България.

Tова коментира в интервю за БНР социологът от „Галъп“ Андрей Райчев.

По думите му у нас се появява европейски феномен, което е много добре за страната ни. „Манолова не спечели с бесепарски гласове. Тя взе около 100 хил. гласа повече, отколкото БСП има на тези избори. Откъде идват? Взимаме най-дясната партия в България – традиционните демократи. Таблиците показват, че над 40% от тези хора, които са инстинктивни антикомунисти, са пуснали за Манолова, а малко над 30% за Фандъкова. Даже те допринасят за намаляването на разликата между двете.“

В България няма нищо по-мръсно от кметски избори, смята Райчев. Гласовете си продават не само ромите, а и много българи. Изходът за справяне с проблема е повишаване на избирателната активност, подчерта той.

Социологът е категоричен, че оттук нататък Мая Манолова със сигурност ще има участие в политиката. "Това не е краят, а даже е много добро начало", посочи Райчев. Прогнозата му е, че тя няма да направи партия, а по-скоро ще има мажоритарни участия или ще се върне към грижата за обикновения човек. „Представете си я като лидер на профсъюз например, на фона на нашите заспали профсъюзи. Веднага ще видите, че за 2-3 години тази жена ще има огромна роля в България. Тя има лично мажоритарно бъдеще“, заяви той.

Социологът прогнозира още, че до две години ще има друга политическа карта на България, а в момента възниква нова десница.

„В дясното текат съществени процеси. ГЕРБ си осигури двете години до края на мандата, но на края на мандата ще има друго дясно, което ще направи друга политическа карта на България. Не че ГЕРБ са паднали, но това е началото на края“, заяви той.

По думите му в България, подобно на други страни, има продължителна, силна власт. Той направи паралел с Полша и Унгария, където лидерите са спечелили управлението на държавата, но са загубили столиците. Отчасти паралелът е валиден и с Турция и Москва, коментира Андрей Райчев. "Това показва, че има бавни, но закономерни, промени в Източна Европа. Тези полудиктатури и диктатури, които се появиха след прехода, започват да се разпадат и то точно в местата, където възникнаха“, заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

8

Стефан

04.11 2019 в 22:44

Ъхъ. Точно така си мисли панелната мишка, когато не разбира действията на странен минувач. И се шашка, когато във втората серия се окаже, че осменият от мишката минувач, е главният герой:)
Не бъркайте провинцията с провинциализмът. Манолова НЕ е Марешки.

12005

7

Stefan Stefanov

04.11 2019 в 17:17

- Глупости, употребиха Манолова и от двата лагера, ама тя си е виновна, че им се върза! Вече няма да рови из мръсотиите на ГЕРБ, а в БСП-то ще си отдъхнат от увеличаващата и се известност.

12007

6

Аспарух Танков

04.11 2019 в 16:46

Баш "царя на социолозите - Андрей Венцел Райчев говори за т.н. малоумен двуполюсен модел който доминирал в политическото ни битие. Би трябвало като социолог и собственик на такава агенция да знае, че ДВУПОЛЮСНИЯ МОДЕЛ, не е малоумен и това го доказват страни с най-силна икономика - Великобритания и САЩ. А у нас двуполюсния модел, приключи още 2001 г. с идването на агента на КГБ и КДС - Семьон Барисович Сакскобургготски, когато той като премиер, влезе в колаборация с комунистите от БСП и назначи за вице премиери в кабинета си.

3700

4

опетков

04.11 2019 в 12:09

Докога ще ни натрапвате този малоумен кретен. Той е известен с това, че предсказанията му никога не се сбъдват. Да ходи да коси тревата на голф игрището си. А бъдещето на ММ е известно: на бунището на историята. Само с гола амбиция и патешко крякане, не се прави политика. ММ не може да бъде лице ( а само зад*ник) на някаква промяна. Доста хитро другата кукувица я прекара и я разкара поне от БСП.

14469

3

случайно прочетох

04.11 2019 в 11:44

Така е.Това е началото на края на герб.
И да, Манолова ще има кариера, като независима от бсп.

11913

2

devdimi

04.11 2019 в 10:49

Това не беше вот ЗА Манолова, а беше вот ПРОТИТ Фандъкова и Герб.
Който и да беше на втори тур щеше да вземе въпросните протесни гласове.
Грешка е да се казва, че те идват от автечина или градска десница.
Това е новата Псевдо Десница, която се обединява само ако е анти нещо, докато пак не се разпадне до следващите избори.

7281

1

Чалгомраззз

04.11 2019 в 10:30

Разбира се ,че не е краят...пожелавам и успех в кариерата на провинциален адвокат.А колкото до политическата карта,ще видим след две години...райчев