Ангелкова: Използвайте 24 май и идете на българското Черноморие (обновена)

OFFNews 12 май 2020 в 18:18 9494 9

От утре, 13 май, хотелите в България отварят врати и родният туристически бизнес трябва да се подкрепи, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на обсъждането на закона за здравето в парламента. Тя призова българите да посетят нашите туристически обекти през следващите почивни дни за 24 май и редовните си отпуски. "Използвайте празника, идете на българското Черноморие", призова Ангелкова.

И обясни, че до отмяната на извънредното положение всички чужденци, влизащи в нашата страна, ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина. Същото условие ще важи и за българите, които посещават други държави, обясни Ангелкова. Така тя се опита да поправи конфуза от вчера, когато стана ясно, че чужденците, идващи у нас, ще попълват само декларации, че не са болни от COVID-19.

Европейският съюз ще приеме утре единни правила за пътуване в рамките на съюза и извън него, допълни тя. 

На няколко пъти Ангелкова благодари на правителството и коалиционните партньори за решенията за насърчаване на туризма, както за дотациите за чартърните ни компании, така и за отсрочката за туроператорите да имат 12 месеца за възстановяване на парите от резервации. Благодари и за намаляването на ДДС на 9% за хотелиерите и ресторантьорите и за ваучерите за почивка на хората на първа линия в борбата с коронавируса.

Преди нея Валери Симеонов от групата на Обединените патриоти защити предложенията на собствената си партия НФСБ. Той обясни, че има концесионери, които са съгласни да предоставят безплатно шезлонги и чадъри, но тези, които се противят, ще ги дават на цени между 1.50 и 3 лв. "Нашите планове са българският туристически бизнес да бъде подкрепен, а плажовете достъпни за хората. Целта ни е ударно да възстановим българския туризъм", посочи той.

И допълни, че удължаването на срока за строителство до 15 юни няма да повлияе на почивката на хората.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Симеонов репликира, че трябва да се помисли за мерки, които да доведет българите по нашите курорти. "Трябва ни по-устойчив анализ, а не работа на парче, каквато вършим сега", бе категоричен Стойнев. Според него сегашните мерки няма да доведат до спокойствие в обществото. Напротив, а икономиката ще има нужда от подкрепа пред януари и февруари догодина, прогнозира соцдепутатът. 

Междувременно депутатите гласуваха да удължат работното си време до окончателното приемане на Закона за здравето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

9

Стефан

13.05 2020 в 05:13

Маце ма, а може ли да идеме двамата с тебе?

Борисов, туризмът е главно реклама. Да вземеш да пооправиш рекламата ли ... На това страшилище няма да налети и пиян англичанин, какви дедесета чакаш?

10212

8

Човека

12.05 2020 в 23:06

Че те всички хотели са ваши бе. Чий туризъм ще подпомагате?
Българския или вашия? Оставяйте ги да си ядат бетона и чадърите сега. Не че ще умрат от глад де.

8074

7

JustSoYouKnow

12.05 2020 в 21:38

Един белокос късокос луд го съдят за дето отправяш призиви да се ходи на църква по великден, което забележете не е същото като да пътуваш до черноморието и да умешаш хора от цяла България с потенциалните чуждестранни туристи, защото заразата в случай на лошо събитие ще си остане локализирана. До оня ден имахме КПП-та и насърчавахме хората да не пътуват. Днес излизаме и викаме утре всички на море...
Чувствам се глупав, защо се държат с мен като с идиот. Сигурно след време ще приема, че не е само чувство и ще спра да отричам реалността.

3700

5

fordo1

12.05 2020 в 20:17

Кликандзера пак яхна метлата....

11769

4

Dafack

12.05 2020 в 20:07

ровччч ми направи деня! :D

4000

3

very stable genius

12.05 2020 в 20:03

На някои хора господ им е дал акъл, на други красота. В този случай е взел по много и от двете...

2905

2

ровччч

12.05 2020 в 20:03

Ако Ангелкова си сложи маска за постоянно, обещавам да отида на нашто черноморие.

14048

1

voododoll

12.05 2020 в 19:14

Пари да ми дават няма да стъпя!
- некачествено обслужване
- цени като за в Калифорнийски плажове
- цакане в цените
- алкохол от бидони
- храна претоплена на микровълнова
- кожодери по самите плажове

Отделно ако почивам в Гърция 14 дена карантина, а ако почивам в България, няма... нищо че туристите са от същите държави. Явно в нашите хотели и плажове короната не вирее...