Антоний Гълъбов: БСП рискува да остане трета политическа сила

OFFNews 09 май 2016 в 10:17 7599 11

Антоний Гълъбов: БСП рискува да остане трета политическа сила

Снимка БГНЕС, архив

БСП е изправена пред много сериозния риск да остане трета политическа сила на президентските избори. Това прогнозира пред БНР политологът Антоний Гълъбов. По думите му: 

Това е толкова реалистичен риск, колкото беше преди 10 години рискът, с който СДС остана трета политическа сила на президентските избори, а тогава на балотаж срещу г-н Първанов се яви Волен Сидеров. Пространството, което е освободено за национал-популистки вот, е много сериозно, така че рискът пред БСП не е намалял.

Освен избора на Корнелия Нинова, трябва да погледнем и конгресните документи, а те не показват, че идва нещо ново, точно обратното – има много смущаващи и изключително ретроградни анализи за това какво се било случило след 1944 г. и след 1989 г., коментира още той. 

Според него декларацията, че БСП се стяга за предсрочни избори, е "похвална за всяка опозиционна партия". "Но ако БСП наистина е имала готовност за това, досега е щяла да обяви кандидата си за президент. Политическата логика е, че именно опозицията трябва да наложи кандидата си и да обясни логиката си", смята Гълъбов и допълни, че не вижда възможност за единна президентска кандидатура на лявото политическо пространство.

Според него партията няма да промени съществено поведението си в парламента:

БСП е доста сложна корпоративна структура, в която е ясно, че човекът, който е на върха на партията, се вижда най-много, но всъщност решенията зависят от баланса на интереси между различните лобита вътре в самата партия. Така че не очаквам някаква рязка промяна на динамиката на отношения с ГЕРБ. Предполагам, че ще бъдем свидетели на една серия от опозиционни инициативи от г-жа Нинова. Доколкото разбирам, ще има и промяна в ръководството на парламентарната им група, но нека не забравяме, че става дума за 40 народно представители.

Според Гълъбов Патриотичният фронт няма да премине в опозиция, ако промените в Изборния кодекс отпаднат.

В момента сме свидетели на един много сложен баланс, в който ПФ придоби една много по-голяма тежест, за да бъде неутрализирана атаката на ДПС. Аз смятам, че този период отминава, така че в това отношение ПФ далеч не е водещата политическа сила в управляващата конфигурация, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12881

10

Иван55

09.05 2016 в 13:14

Майндърбайндър, здрасти.
"Фен-клубът на мажоритарните избори да прочете статията и да прецени,дали президентските избори са такива или са партийни."

Като фен на мажоритарното: "Сблъсъкът е олигополия срещу демокрация. Това ако не е идеологическо, няма кое да бъде. Президентските избори все повече се очертават като референдум по въпроса." Партийното е след това.

63994

8

Red or Dead

09.05 2016 в 11:28

А относно бсп-то какво има да се коментира.....“столетницата“ е МЪРТВА, остава само ....ПОСЛЕДНИЯТ да и..ХЛОПНЕ вратата....сега им остава да си ги “мерят“ с кръжеца на ловеца на архари“.....

63994

7

Red or Dead

09.05 2016 в 11:24

Гледам “грантчетата на шорош“ май са...заразни:):):):)

Пътпадъков е “мутирал“ в малко по-млада версия на ГОСПОДАРЯ си......е поне за сега:)))))))

Давай, пътпадъков...нивата на падението в България е необятна...

77927

6

El Commandante

09.05 2016 в 11:04

Иван55: Damn right!

12881

5

Иван55

09.05 2016 в 10:59

Триото Гергов, Овчаров и Нинова приватизираха на времето Пловдивския панаир. Сега пък си приватизираха Партията. :)

77927

3

El Commandante

09.05 2016 в 10:35

Гълъбов тука мяза на Шварценегер в последния Терминатор....