Антоний Гълъбов: Плевнелиев промени президентската администрация

OFFNews 10 юни 2016 в 10:38 6600 2

Политическите партии гледат само как да се сговорят за следващите парламентарни избори. Те не са готови за редовни президентски и предсрочни парламентарни избори.

Това коментира пред БНР политологът Антоний Гълъбов по случай дискусия, посветена на промените в изборното законодателство, организирана от партия “Обединени земеделци“ с подкрепата на Фондация "Конрад Аденауер".

"Партиите не се интересуват от авторитета на президентската институция. Те не полагат усилие да осмислят мандата на настоящия президент Росен Плевнелиев, уточни Гълъбов и добави, че мандатът му е много интересен.

"Той до голяма степен промени ролята на президентската администрация“, смята Антоний Гълъбов.

По темата за задължителното гласуване Антоний Гълъбов заяви, че по този начин не се гради съвременната демокрация:

"Всяко задължително нещо носи определен вкус на безсилие. Въвеждането на задължение винаги е израз на безсилие и отказ от политика. Открои се един нов модел на отношение към българските граждани, живеещи в чужбина. Последните промени маркират началото на една нова фаза и влязоха, за голямо съжаление, в рамките на една нова социална травма. Това е дълбоко травматичният ефект на заминаващите млади хора от България".

Гълъбов смята, че с промените в Изборния кодекс, засягащ българите в чужбина, става дума за затруднения за реализирането на права, а не за отнемането им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови