Арх. Борислав Игнатов предлага ваучери за некласираните в ясли и детски градини

OFFNews 15 октомври 2019 в 11:55 2777 0

Снимка Фейсбук страница на кандидата

Инж. Борислав Игнатов

Ваучери за некласираните в общинските ясли и градини деца, едносменен режим от 1-ви до 4-ти клас, засилен контрол на училищното хранене и ранното приобщаване към изкуство и култура - това са част от акцентите, които кандидатът за кмет на София от Демократична България инж. Борислав Игнатов ще представи на дискусия в литературен клуб "Перото" в НДК.

Събитието ще се проведе на 17 октомври, четвъртък, в 18:30.  Участие ще вземат и специалисти в сферата на образованието, кандидати за общински съветници - Маргарита Игнатова, кандидат за общински съветник от Демократи за силна България, Димитър Лазаров, кандидат за общински съветник от гражданската квота на Да, България!, Мария Ландова, кандидат за общински съветник от гражданската квота на Да, България!, Златина Станкова, кандидат за общински съветник от Зелено движение.

Основен приоритет в програмата на арх. Борислав Игнатов за кмет на София са децата, посочват от Демократична България. В раздела „София - столица на децата“ се казва, че образованието трябва да се превърне в истински приоритет на всички институции и общината трябва да заеме мястото си в центъра на този процес.

На срещата ще бъдат обсъдени важните дефицити, от които страда българското образование - като решаването на разделението между училищата на “елитни” и “неелитни”, “център”-“крайни квартали”, както и осигуряването на качествена и приобщаваща училищна среда за всяко дете.

Важните акценти в програмата на Игнатов са:

Иновативното решение за справяне с проблема с липсата на места в детските ясли – чрез придобиване от общината на помещения в новостроящите се сгради.

Ваучерна система за семействата на децата, които не са класирани за детски ясли и градини в собствения си район – те ще получат общинска дотация за записването в части детски заведения.

Подобряване качеството на храната, която децата получават в учебните заведения, и засилен контрол.

Едносменен сутрешен режим на обучение за всички деца от 1 до 4 клас и целодневна организация на учебния ден за тях.

Осигуряване на възможност за провеждане на спортни занятия във всяко училище и детска градина.

Еднакво качество на всички учебни институции.

По-добри условия на работа на учителите и непедагогическите служители.

Семейни културни ваучери – защото културните политики към децата трябва да са продължение на образователните политики и те трудно могат да бъдат разграничени: достъп до култура и приобщаваща културна среда, цялостен жизнен стил, в противовес на бруталността, агресията и цинизма.

Дигитална занималня – съвместно с читалищата, която да ангажира допълнителните занимания на децата по съвременен начин и да контролира образованието в сянка.

Общината може да координира взаимодействието и интеграцията между образование и култура за пълноценно интелектуално, емоционално и творческо развитие на децата. Както и да гарантира достъпа и ранното приобщаване към изкуство и култура за да може децата, учениците и младежите да израснат като активни публики, смята инж. Игнатов.

Общината може да координира и подкрепя извънкласните и извънучилищните дейности като превенция на различните рискове, на които са изложени децата, учениците и младежите – зависимости, насилие, агресия, ранно отпадане от образователната система, дискриминаци, посочва още кандидатът в програмата си.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови