Асланов: Предсрочните избори бяха излишни

OFFNews 03 април 2017 в 09:24 2078 0

Снимка Ладислав Цветков, бТВ

44-тото Народно събрание ще излъчи правителство, въпросът е около каква програма ще се обединят партиите.

Това коментираха социологът Юрий Асланов и председателят на Института за дясна политика Нено Димов по бТВ.

Очевидно нямаше нужда да се свикват тези предсрочни избори, това доведе до кризисно положение в българската политика”, подчерта Асланов. Според него може да има или правителство на малцинството на ГЕРБ със споразумение за подкрепа от страна на „Обединени патриоти” или коалиция с националистите.

Димов изрази мнение, че вероятно ОП ще влезе пряко във властта, защото ГЕРБ не са в изгодна позиция за правителство на малцинството, а и не може да се твърди, че подобен формат би довел до по-малка ерозия на подкрепата. „Негативът ще е спрямо начина на управление, а не спрямо начина на сформиране”, подчерта той.

Очакванията са преговорите между хората на Бойко Борисов и националистите да бъдат трудни заради програмните различия и нуждата от множество компромиси. Почти невъзможно обаче изглежда и БСП да дойде на власт – даже заедно с „Обединени патриоти” и ВОЛЯ, левицата не би могла да разчита на повече от 119 гласа. 

Широка коалиция с участието на БСП и ГЕРБ за Асланов и Димов е най-лошият вариант – без никаква принципна основа и без никаква опозиция (при участие и на националистите, мнозинството би било повече достатъчно за конституционни промени). „Това би било толкова безпринципно, че окончателно би делегитимирало политическата система изцяло”, смята Асланов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови