Атака и ВМРО искат Валери Симеонов да се извини за обидата на руския патриарх

ОFFNews 07 март 2018 в 15:12 8036 5

Депутати от "Обединени патриоти" (ОП) се разграничиха от думите на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на руския патриарх. Симеонов е част от правителството именно от квотата на Патриотите.

Повод за разграничаването е участие на Симеонов в сутрешния блок на БНТ, в което той нарече руския патриарх Кирил "цигарения митрополит" на Русия и "второразредно съветско ченге". 

Няколко часа след изказването на вицепремиера, депутатите от парламентарната група на патриотите разпространиха позиция, с която определят езика на Симеонов като недопустим. Текстът е написан от друг от лидерите на партия от коалиция ОП - Волен Сидеров, който е и председател на парламентарната група на патриотите. 

"Настояваме вицепремиерът, който е от квотата на коалиция "Обединени патриоти" в българското правителство, да поднесе извинение на руския патриарх за нанесената обида", се казва в позицията, подписана от Сидеров. 

Малко по-късно стана ясно, че депутатите от НФСБ са излезли от стаята, когато групата на ОП е приемала позицията срещу лидера на партията им. Тя е била одобрена само от народните представители на "Атака" и ВМРО. "Това си е тяхно мнение и тяхно решение", коментира напускането колегите си депутатът от партията на Сидеров в "Обединените патриоти" Десислав Чуколов.

"Този текст преди малко беше приет преди малко на заседание на парламентарната група на ОП с необходимото мнозинство беше приет. Ако искате мнение и изявление от господин Сидеров, ви предлагам да го поканите във вашите студиа - да ви съобщи конкретно какво иска да каже по въпроса и да отговори на вашите въпроси. Текстът беше приет и това е мнението на парламентарната група на ОП", каза още Чуколов.

Според "Атака" тази декларация не създава напрежение в коалицията. "Винаги има разногласия, то и в ГЕРБ сигурно има разногласия, а са от една партия. Не търсете под вола теле", добави Чуколов. 

Това са безумни неща, за всяко нещо трябва да се извиняваме ли? Ако продължат с тези декларации, нещата стават лоши. Проблем за момента няма, но може да се появи, коментира депутатът от НФСБ в групата на ОП Валентин Касабов. 

От ВМРО пък обясниха, че парламентарната група не може да носим отговорност "за изказаното от някои хора лично мнение". "Все пак трябва да има определено съобразяване в говоренето по определени теми", обясни пред журналисти депутатът от ВМРО в ОП Юлиан Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

14

Стефан

08.03 2018 в 03:43

От десетина дни, някой е включил тролове. През последните месеци не бяха на мода.
Новодошлите пишещи са добре дошли. Стига да са вменяеми.
Невменяемите - ...
Не, аз не си мисля за изборите в Русия, нито за хибридни войни. Глуповат съм, за такива аналлизи. Но като гледам екрана ...
Прощавайте, момчета, но верно ли сте толкова глупави и неуки? И верно ли не ви е жал поне за парите ви, знам че сте главно алчни:)

5910

12

Петър Петров

07.03 2018 в 23:37

http://www.faktor.bg/bg/articles/layf-stayl/klyuki/svetskite-slabosti-na-patriarh-kiril

77927

10

El Commandante

07.03 2018 в 20:11

За пръв път виждам тема, в която повечето коментари да са скрити заради нарушения.
Браво бе, доволен съм от вас (коментиращите)! :):)