Атанасов: Борисов и Радев трябва да почерпят Симеонов за непоръбеното му поведение

OFFNews 12 март 2018 в 11:52 5742 2

"В някакъв смисъл Борисов и Румен Радев трябва да почерпят Валери Симеонов, защото той с неговото непоръбено поведение на практика ги остави в сянка и те се свиха като мишки, вместо да защитят суверенитета и честта на българската държава".

Това каза председателят на ДСБ Атанас Атанасов пред бТВ по повод скандала с руския патриарх. До него се стигна, след като Руската православна църква разпространи видеозапис, от който става ясно, че патриарх Кирил е изразил недоволството си пред президента Румен Радев от това, че не се почита достатъчно ролята на руската армия в освобождението на България. Няколко дни по-късно по този повод вицепремиерът Валери Симеонов нарече руския патриарх "второразредно съветско ченге".

"Защо не излезе президентът, както обикновено обича остро да задава разни въпроси, да излезе и да каже какво мисли той по отношение на поведението на този човек. А Борисов от другата страна на другия ден или на същия ден ли беше, се обади на Путин да говори за Белене. Просто е срамно това поведение", каза Атанас Атанасов днес.

Той коментира, че видеото с патриарх Кирил е било заснето за "вътрешна употреба в Русия", а това показва, че предизборната кампания на Владимир Путин се провежда и на българска територия.

"Путин и Кирил са били колеги в КГБ - те трябва да си помагат един на друг. И това го казвам съвсем сериозно. Това е причината за това мероприятие, което беше разиграно тука в класически стил на съветските служби от едно време. Но защо се прави това? Защото населението в Русия трябва да бъде надъхвано в мощта на Русия - ракета в Космоса, която никой не може да прихване, след това украинците "да имат много здраве", че ще им върнем Одеса, а на българите - неблагодарниците - да им нашокаме канчетата заради това, че са неблагодарни.", обясни Атанасов.

На въпрос дали изказването на Симеонов по адрес на патриарх Кирил е опасност за стабилността не само на "Обединените патриоти", но и на управляващата коалиция, Атанасов отговори, че те не са преставали "да се клатят".

Лидерът на ДСБ коментира решението на бившите им коалиционни от ДБГ да замразяват членството си в РБ. По думите му това е това е адекватно действие "поради липса на опозиционност".

"Очевидна е нуждата на концентрация на десни сили поради липса на алтернатива – това съвсем скоро ще се случи. А кои ще бъдат - ще видим. Когато имаме конкретни новини, и това няма да е толкова далече, ние ще ги обявим", каза Атанасов. 

По повод сделката за активите на ЧЕЗ у нас Атанасов коментира, че отвсякъде изскачат факти, които показват, че купувачът е свързан с Бойко Борисов. "Тези, които стоят зад Върбакови, са една плеяда бивши приятели на Борисов. Там – през Пашата, Каратиста и не знам кой...", каза той.

Според Атанасов държавата няма място в сделката. Тя би трябвало изпреварващо да я контролира и ако има опасност за националната сигурност, да се намеси да не допусне сделката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови