Атлантическият съвет преброи над 30 непремахнати съветски паметници у нас

OFFNews 09 май 2020 в 17:46 13446 15

Навръх 9 май Атлантическият съвет в България представи интерактивна карта, показваща колко са и къде се намират непремахнатите съветски паметници в България.

Те са над 30, като освен в София и Пловдив, такива има в Бургас, Варна, Видин, Бяла, Добрич, Димитровград, Кула, Русе, Силистра, Созопол, Стрелча, Шумен, Ямбол, Стара Загора, Царево и др.

По случай 9 май, Деня на Европа, Атлантическият съвет на България изработи тази карта с все още надемонтираните "съветски монументи на позора и националното ни унижение", пишат от Атлантическия съвет и посочват, че "това са съветски паметници, които продължаваме да търпим повече от 30 години след падането на Берлинската стена". Според тях съветските паметници в България са "изненадващо много" и "ревностно ги пази руското посолство".

"Това се прави по заръка на Кремъл, който, фетишизирайки тези символи и налагайки фактически култови ритуали за честване на годишнини, вярва, че ще съхрани во веки веков влиянието си в нашите земи. Путин е готов и да изпрати убийците от руските тайните служби дори, ако някъде бъде премахнат съветски паметник. Пресен пример е Прага", пишат още от Атлантическия съвет в България.

"Напомняме на властите у нас, че са българи и че трябва да служат на България, като защитават достойнството на нацията. Затова призоваваме правителството и всички кметове по места да започнат да работят за възможно най-бързото демонтиране на останалите съветски паметници, с оглед изпращането им в музея", призовават от Съвета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

15

Hissarion

10.05 2020 в 20:42

От атлантическият съвет нека не забравят, че Втората световна война се е водила и в родния им океан. Не знам колко жертви са дали океанските обитатели, но не става ясно с какво право предявяват искания за каквото и да било.

3020

14

Петър Илиев

10.05 2020 в 18:50

Остава това, няма значение, че е еврейче, но е тотално инфантилче, Паси-то, състудент ми е, да заповяда и да порутим турските чешми. За муслиманите водата, защото я нямат, е на особена почит и тя е първото нещо, което виждат в техния рай заедно с (по различни данни) до 77 девици, които им подават чаша вино и не само...:-)
Не бива с рогата! Точно в този короно-момент ще бутаме "короно-съветски" камънаци? Да беше поне злато, бронз, или бял мрамор :-)
Пак повтарям, не може да си откъснем страница 12-19, 47-101, и 1300 от Историята на България, а трявба да я приемем каквато е! Добра или лоша? Безспорно добра иначе нямаше да си хортуваме глупости тук.
Аз си имам мнение по Българо-русь-ките (има и Киевска русь) отношения, но не е момента да го повдигаме.

3020

13

Петър Илиев

10.05 2020 в 17:47

Да се премахват паметници си е варварщина. Поставили сме ги, ние или дедите ни с определена цел в определено време! Това време си е нашата ИСТОРИЯ! Защо трябва да я затриваме? Просто трябва да се научим да гледаме на тези камънаци като част от миналото ни, добро или лошо, но НАШЕ! Паметниците не са съветски, колкото и да ги мразим, а са си наши. Точка.
Някой ще ми покаже ли в столицата, където живея по рождение, паметник на Ботьов, Каравелов и всинца, сещате се, Паисий, Исперих, Крум, Борис и прочие, Батемберг, дори Фердинанд, че и...?
Правете паметници, а не рушете съществуващи и те нещо ни говорят... Важното е да можеш да виждаш.

9118

12

Christina Ostrikova

10.05 2020 в 12:50

Да се премахнат / преместят паметниците на съветската армия - окупаторка, както и паметника на американските летци, бомбардирали София. Ако ще сме принципни, да сме принципни!

2400

11

Стик

10.05 2020 в 12:48

Г-н Бойко Борисов и г-н Георги Гергов удостоенис високи държавни награди от Руската федерация: „Посланикът на Руската федерация в България Анатолий Потапов връчи орден „Михаил Ломоносов” на кмета на София Бойко Борисов на тържествена церемония в Столичната община. Посланик Потапов подчерта, че орденът е заради огромните заслуги на Бойко Борисов за укрепване на двустранните отношения. Анатолий Потапов изрази благодарност за твърдата позиция на софийския кмет, че докато той управлява столицата, няма да се бутне Паметникът на Съветската армия в Борисовата градина.“ „Орден „Княз Александър Невски" - първа степен получи изпълнителният директор на Международния панаир в Пловдив Георги Гергов. Отличието му бе присъдено за заслуги при организацията на честванията на 50 години от издигането на паметника „Альоша" в Пловдив.“, 23.11.2007 г. (https://dariknews.bg/novini/bylgariia/orden-lomonosov-za-pazitelq-na-pametnika-na-syvetskata-armiq-201118)

9010

10

фифи

10.05 2020 в 04:11

Колкото до Паси-то, ОСЦИЛОКОКЦИНУМ, той трябва да знае, че ако не беше Съветския Съюз, евреите като него отдавна да са издимели през комините на концлагери като Аушвиц!! Така че именно той и такива като него имат интерес да съхраняват и да почитат и уважават Руските и Съветските паметници!! И именно най-вече те са тези, които би трябвало да целуват ръка и някои други части на руснаците...

9010

9

фифи

10.05 2020 в 04:03

Всичко Мара втасала, само до паметниците опряла!?! Защо не се поинтересуват кога ще вдигнат заплатите и пенсиите?? Минималната заплата трябва да е не по-малка от 1000 евро на месец!! Толкова дават в нормалните държави като социална помощ на т.нар. "бежанци" без да работят нищо!!

23293

8

Стефан

10.05 2020 в 02:05

И как Левски и Ботев, и краят на Втората световна война си противоречат?

2905

7

ровччч

10.05 2020 в 00:47

За съжаление има много "българи", които се кланят на паметници на окупационната съветската армия, а не на Левски и Ботев.