БСП: Под съмнение е честността на изборите в Стара Загора

OFFNews 21 август 2019 в 08:51 2902 2

Коалиция „БСП за България" в Стара Загора очаква решението на ЦИК кой да е секретар на Общинската избирателна комисия в Стара Загора.

Упълномощените представители на левицата настояват за секретарската позиция, заради това че Коалицията е втората по численост парламентарно представена политическа сила със 79 народни представители, което й отрежда квота от 4 представители в ОИК Стара Загора. В същото време ДПС е четвърта с 25 народни представители и ще има 2 представители в ОИК, като вторият член е в резултат на преизчислението (т. 12.2 от Решение № 600-МИ на ЦИК). „Следователно представителността на нашата Коалиция предполага предоставяне на тази втора по значение длъжност в ОИК на „БСП за България. Считаме, че всяко друго решение поставя под съмнение честността и прозрачността на изборния процес в Старозагорска община на предстоящите местни избори.", подчерта лидерът на социалистите в Стара Загора Валентина Бонева, участник в политическите консултации при кмета, на които до споразумение не се стигна. Сред мотивите на левицата, посочени в „Особеното мнение" са и следните факти:

На произведените през 2015 г. местни избори Местна коалиция „БСП лява България – за Стара Загора" спечели 6 545 гласа и има избрани 6 общински съветници в Общински съвет Стара Загора, докато партия „ДПС" получи 1677 гласа и има 2 общински съветници. В работата си през този мандат съветниците от партия „ДПС" изразяваха трайна подкрепа за политиката на управляващата общината ПП ГЕРБ. Следователно на територията на Община Стара Загора местната коалиция на „БСП за България" представлява значително по-голям брой граждани в сравнение с ДПС и интересите на нашите съграждани заслужават длъжността секретар на ОИК да се предостави на наш представител.

В Изборния кодекс ясно са разписани отговорностите на председател и секретар на ОИК (чл. 85, ал. 4 и ал. 6) – двамата подписват всяко решение и протокол на ОИК. Законодателят е предоставил това правомощие на секретаря на ОИК с цел осъществяване на контрол върху работата на ОИК от различните политически партии и като гаранция за законност, тъй като е недопустимо да е представител на една и съща политическа партия с председателя. Спазването на принципа за пропорционалност на представителството на парламентарно представените политически партии в състава на ОИК гарантира честно и прозрачно провеждане и на местните избори, поради което от особена важност е двете позиции – председател и секретар да бъдат заети от представители на най-големите парламентарно представени партии ГЕРБ и Коалиция „БСП за България".

От особена важност е участието на юристи в ОИК, които са носители на професионализъм в прилагането на изборните норми, залегнали в ИК. От страна на Коалиция „БСП за България" е спазена препоръката на чл. 80, ал. 2 на ИК, членовете на ОИК да са преобладаващо юристи, като при квота от 4 членове, предлагаме 3 юристи, един от които – за секретар. Предложената от нас кандидатура е на юрист с богата професионална практика и с опит в предишни състави на РИК и ОИК. В същото време от партия ДПС предлагат за секретар кандидат, който няма юридическо образование.

„Очевидно, безпристрастната преценка на изложените обстоятелства изисква назначаването на предложения от Коалиция „БСП за България" кандидат за секретар на ОИК Стара Загора", заяви Валентина Бонева.

След като кметът на Община Стара Загора изпрати предложенията и документите, заедно с „Особеното мнение" на „БСП за България" до ЦИК, решението на нейните членове трябва да бъде в срок до 6-ти септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

2

опетков

21.08 2019 в 09:44

Наглеци.

12001

1

Севтопол

21.08 2019 в 09:15

Първо победете, пък тогава претендирайте, червени кхмери.