БСП-София: Позорна гавра е да се отрича 9-и септември

OFFNews 09 септември 2018 в 20:07 5713 6

Наш дълг е да не допуснем възраждането на фашизма. Това заяви заместник-председателят на БСП - София и народен представител Христо Проданов в словото си по време на митинга за 9-и септември на Братската могила, който беше организиран от Градския съвет на БСП - София и на Българския антифашистки съюз.

"9 септември 1944 г. постави началото на възраждането и модернизирането на свободна България. На тази дата нашата родина тръгна по пътя на социалната и справедлива държава. И днес категорично можем да кажем, че България беше социална и справедлива държава през втората половина на 20-и век, каза Христо Проданов в словото си. - Нека не забравяме, че в периода 1941-1944 година без съд и присъда са хвърлени в затвори и са убити хиляди българи само заради това, че се осмеляват да кажат "не" на държавния тероризъм и че искат свобода за народа. Затова ние, от БСП, не можем по никакъв начин да приемем опитите датата 9 септември да бъде отречена.

След това депутатът от Столетницата продължи в същия дух:

"Не можем нито да приемем, нито да допуснем позорна гавра с паметта на загиналите антифашисти, разрушаване на техните паметници и мемориални плочи и оскверняване на братските могили.

Нямаме право да допуснем историята да бъде изкривена и на нашите деца да бъде втълпявано, че в България никога не е имало фашизъм и по тази причина не е имало и антифашизъм. Нямаме право да позволим това заради паметта на десетките хиляди синове и дъщери на България, загинали в борбата срещу фашизма. Затова 9-и септември трябва да продължи да ни събира. За да ни припомня, че фашизмът като идеология днес не е само лош спомен от миналото. Че увлечени във всекидневните битки за надмощие в парламента, ние, политиците, като че ли не забелязваме тревожните сигнали за неговото възраждане - крайната разруха на държавата, рязкото обедняване на нацията, срива на ценностите, унищожаването на националните идеали, заличаването на паметта".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

6

Танзопен

10.09 2018 в 09:40

С този жесток удар са унищожени Регентството, пет правителствени кабинета, цялото ХХV-то Обикновено Народно Събрание, цели министерства, Генералният щаб - изобщо цялата висша държавна администрация, стопанският и интелектуален елит на страната.

6000

5

Танзопен

10.09 2018 в 09:37


В “Държавен вестник” от онзи период са публикувани съобщения за повече 30 000 безследно изчезнали българи, като трябва да отбележим, че не всички засегнати семейства са имали смелостта за такава публикация. Впоследствие, за да се “узаконят” убийствата, някои от загиналите задочно са “съдени” (безпрецедентен случай в правото) и осъдени на смърт.
Вторият етап на чистката е позорният, безпрецедентен в световната история, противозаконен ”Народен съд” от декември 1944 до април 1945 г. В него 135 съдилища в цялата страна съдят 11 122 души, като за 2793-ма от тях е произнесена смъртна присъда (по други данни – над 3000). Там „съдят” хора от елита, които не биха могли току-така да „изчезнат безследно” – регенти, царски съветници, министри, съдии и прокурори, висши военни, професори, индустриалци и банкери.

6000

4

Танзопен

10.09 2018 в 09:36

Деветосептемврийският преврат е акт на насилствено завземане на държавната и местната власт в България с въоръжени сили, организиран от опозиционната политическа коалиция Отечествен фронт и извършено през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г.
В резултат е свалено законното правителство на Константин Муравиев и на власт застава правителство на Отечествения фронт(ОФ), начело с Кимон Георгиев.
Паролата „Авгиевите обори да бъдат пометени с желязна метла“ е дадена от Москва от верния лакей на Сталин, по-късно български премиер със съветско гражданство – Георгий Михайлович Димитров.
Получавайки я, комунистите започват убийства без съд и присъда. До края на 1944 г. са избити над 30 000 кметове, учители, свещеници, полицаи, низши военни чинове, дребни търговци и изобщо по-видни хора по места. Викани посред нощ “за малка справка”, те изчезват в незнайни безкръстни гробове.

6000

3

Танзопен

10.09 2018 в 09:36

Да сведем глави!
Съветската окупация от 8 септември 1944г. и подтикнатият от нея “Отечественофронтовски” преврат на 9-ти септември стават след като в Москва разбират, че по друг начин властта не може да бъде заграбена. Планът за поробване на България започва да се осъществява. Той включва изтребване на българския елит и стопанско поробване на държавата.
Русия отдавна планира обезглавяването на българската нация.
След като през 1887 г. българският елит, начело със Стефан Стамболов, успешно се противопоставя на проруския преврат и на руските попълзновения, в Русия разбират, че само с премахване на монарха (както правят с княз Александър Батенберг) България няма да бъде завоювана. Необходимо е монархическата институция да се изкорени, а за това първо трябва да се изтреби обществено-политическият елит.
Това не можа да стане с атентата в църквата през 1925 г., но се проведе успешно през 1944-1948 г.

13214

2

XR4

09.09 2018 в 23:15

Това е едина от най-черните дати за България.На тази дата родината е окупирана от една дива азиатска паплач, водена от мракобесна идеология нямаща нищо общо нито със социализЪма, нито с комунизЪма.Последващите 45 години нанесоха такива колосални вреди, каквито даже и отоманците не можаха...

5800

1

Тито

09.09 2018 в 22:21

Ако разбирам добре Г-жа Нинова цялата интелигенция която изклаха са били Фашисти , не ми е много ясно непрекъснатите врагове които имаха след това какви бяха.