БСП: Тол-системата не проходи, а прокуца, Борисов е виновен

OFFNews 02 март 2020 в 17:56 1928 0

В забъркания хаос, най-отговорно можем да заявим, че тол системата е провал. Няма какво да ни заблуждават, че обновявали системата при положение, че са имали 6 месеца преди пускането и 6 месеца преди 28 август да я обновяват. Какво правиха досега от АПИ не е ясно, колко време ще продължи това обновяване или всеки път по три пъти ще спира да работи системата.

Това каза Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ "БСП за България", на пресконференция в централата на БСП. 

"Това, което предлагаме ние - за гражданите, които са принудени да плащат винетка за ходенето до работни места, до детски градини, до болнични заведения, предлагаме незабавно списъкът да бъде актуализиран, така че да обхване всички проблемни пътища и участъци, на които е наложена винетна система. Този списък на първото министерско заседание да бъде направен така, че повече български граждани да не протестират по пътищата на България за това, че са несправедливо таксувани", каза още Свиленски.

Според него е недопустимо през месец март да прехвърляш на общините отговорности за поддръжка, издръжка и ремонт на пътища, които предварително е заложено да ги поддържа държавата, при положение че те не са получили средства за това във вече приетите им бюджети.
Свиленски не е съгласен с директора на тол управлението, че водачите били виновни, че не можели да си попълват пътните карти и коментира: "Според директора на тол управлението водачите били виновни за това, че не можели да си попълват пътните карти. Единият директор казва, че пътната карта се попълвала за минута и половина по едната телевизия, по другата телевизия другият директор казва, че се попълвала за 4-5 минути. Министърката казва, че се попълва за 6-7 минути, а водачите - за 10 минути". Той призова да бъде направено така, че всеки водач да може да си попълни пътната картата свободно и спокойно, а всеки един превозвач да може да си регистрира GPS тракерите, да си постави бордовите устройства и да може да работи спокойно бизнесът.

"За тази тежка ситуация има един отговорен в държавата - Бойко Борисов. Миналата седмица го извикахме за парламентарно изслушване по темата - от всички зададени въпоси, той не отговори на нито един. На нас ни е ясно, че той въобще не разбира за какво става въпрос. След като не разбира, поне тези под него, които уж разбират, да дадат решение. И понеже всички министерски постановления и решения носят неговия подпис, българските граждани трябва да знаят кой е виновен за хаоса с въвеждането, стартирането и проблемите с тол системата", категоричен е Георги Свиленски.

Данчев: Тол системата не проходи, тя "прокуца"

По думите на министър Петя Аврамова - тол системата била проходила. Смятам, че за всички ще е по-честно да кажем, че тол системата "прокуца", заяви депутатът от ПГ на "БСП за България" Димитър Данчев на пресконференцията. Той обърна внимание, че още от септември миналата година е трябвало да заработи тол системата, но управляващите отложили нейния старт, с аргументите, че било нужно системата да премине успешно режим на тестова експлоатация.

"Днес, преди няколко часа, научихме от шефа на тол управлението проф. Олег Асенов, че системата е поставена в нов режим - на асистирано правоприлагане. Една година и два месеца имаше правителството да актуализира списъка за облагане с винетни такси на пътищата в страната. Днес, отново от проф. Олег Асенов, научихме че АПИ е похарчила 1,3 млн. лв. от парите на българските данъкоплатци... да мести пътни знаци. Как ги е местила, без това да бъде уточнено с общините, въобще не ни е ясно и оставям да отговорят от АПИ", продължи по темата Данчев.

Депутатът на БСП подчерта, че от вчера стартиралата тол система за събиране на пътни такси от тежкотоварните превозни средства и автобуси била в изправност едва няколко часа. Според думите на самия ръководител на тол системите, проф. Олег Асенов, се наложило системата да бъде обновявана два пъти в рамките на 24 часа. Данчев заяви, че БСП счита за важно час по-скоро GPS тракерите да бъдат интегрирани към тол системата, така че да може най-сетне да започне нормалното отчитане на изминатите разстояния от хората. Те били бавени по границите и по други населени места в страната заради създадения от АПИ хаос и безредици по пътищата в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови