БСП: Всички трябва да знаем кой ще е реалният купувач на ЧЕЗ

OFFNews 15 април 2018 в 14:21 5135 1

Крум Зарков

Според писмо, представено в парламентарната комисия за ЧЕЗ от самата компания, през всички правителствени периоди представители на компанията са обсъждали с българските власти желанието ЧЕЗ да се продава. И е дадена възможност, ако се интересува, държавата да направи своята оферта. Постъпи и писмо от премиера Борисов, който твърди, че никога не са водени такива разговори. Тези противоречия са и причината БСП да предложи създаването на комисията за ЧЕЗ в НС.

Това заяви пред БНР зам.-председателят на ПГ „БСП за България” и член на временната комисия за ЧЕЗ в НС Крум Зарков.

Една българска банка е дала готовност за кредитиране на стойност 80 милиона. Тя е била информирана от консултанта на фирмата Инерком, че това ще бъде фирмата, която ЧЕЗ ще избере, и е поискано да финансира известна стойност. Банката приема, твърди Зарков.

Той отбеляза заявеното от Инерком - че фирмата има активи за 100 млн. „Но до 300 млн. има още много пари, които трябва да се дадат за сделката. Трябва да се знае обаче - кой ще даде тези пари и ще стане реален купувач, защото от него ще зависи токът на една трета от България и половината й население”, каза Зарков.

Според него, сегашното правителство или не е виждало какво става, или се е правило, че не вижда.

Пред ЧЕЗ Инерком е представила достатъчно убедителни за чешката компания доказателства за произхода на средствата, с които ще я купи. Мисля, че тази информация трябва да бъде предоставена и на парламентарната комисия, както и на цялото общество, заяви Зарков.

Защо ЧЕЗ иска 51% увеличение на нощната тарифа, както и други доста съществени увеличения? Другите два оператора искат увеличение, но в рамките на 5-6%, каза Крум Зарков.

Според него трябва да стане ясно: дали Инерком знае за увеличението, което иска ЧЕЗ, дали споделя тази ценова политика?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови