БСП атакува ГЕРБ с думи на техен депутат: Борисов е главатар на групировка

OFFNews 26 май 2017 в 12:53 8660 9

БСП атакува ГЕРБ с политическа декларация, в която вложи минимално собствено творчество, но подробно цитира думи, изречени от определяния като в някои медии като политолог сегашен депутат от най-голямата партия Антон Тодоров.

“Най-краткото определение на думата “шайка” е “група хора, обединени от престъпни цели”. “Според мен ГЕРБ са точно шайка – неподправена, с българо-руски традиции, лишена от усет за минимално самовъзпиране в злодействата си...”. “Какъв Премиер на демократична страна може да бъде човек, който е бил сред главатарите на групировките през 90-те години?” Уважаеми колеги от ГЕРБ, Надявам се разбирате, че тези думи не са мои. Те са написани през 2013 година от ваш колега, изреди народният представител от левицата Антон Кутев.

Поводът за припомнянето на предгерберския период на Тодоров бяха негови думи по адрес на БСП, който обвини Столетницата, че "били клали българите, както турчин не ги е клал".

"Човекът е написал и издал цяла книга, посветена на вас – управляващия в страната елит. Там между другото, сте наречени “истински политически рецидивисти, никога не осъзнали вредите, които причиниха на нацията”. Особено е интересен цитатът, в който той ни казва, че днес можем да кажем, че най-големите провали на ГЕРБ и Борисов, в частност, се случиха точно тук, в избора на хората. Калинките наводниха всички нива на публичното управление, а случаи като - Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Мирослав Найденов, Румяна Желева, Калина Илиева и още стотици - ще останат в аналите на българската политическа наука като сублимат на един от най-големите провали на българската нация. Защо, при това положение, човекът се е съгласил да бъде депутат от ГЕРБ, за мен остава неясно. Но важният въпрос е - защо вие се съгласихте да го сложите в листите си и да го направите депутат", попита Кутев от парламентарната трибуна.

Той обясни и че в книгата на Тодоров са посветени и на него лично две страници, в които образът му светлеел на на фона на този на Борисов.

"Обръщам ви внимание на този съмнителен, в интелектуално-естетическо отношение, опит за творчество, не защото ви предлагам да го прочетете, а защото искам да ви обърна внимание на компромисите, които сте склонни да направите в името на властта. За съжаление, историята на прехода е история на непростими компромиси, които обезсмислиха политическата класа в очите на гражданите и в които участваха всички, почти без изключение. Именно затова, днес никой вече няма право да упражнява власт заради самата власт", каза още Кутев.

Според него всяка власт е форма на компромис, но главният въпрос на властта е до какво ниво на компромис си готов да стигнеш.

"Кое е твоето ниво на гнусливост, под което не си склонен да паднеш. Червената линия, която те отличава от политическия продажник и която показва, че властта не се упражнява на всяка цена, а само в полза на обществото", каза Кутев.

След това червеният депутат даде примери с настоящи странни назначения в изпълнителната власт.

"На какво ниво на компромис трябва да си, за да направиш 25-годишен човек зам.-министър на външните работи (б.ред. - Георг Георгиев). Румяна Желева не ни ли стига, за да разберем, че външната политика е сложно нещо? Особено сега. Що за цинизъм е необходим, за да направиш Валери Симеонов председател на Съвета за сътрудничество по етническите въпроси? Това е компромис, който дори не е гнусен. Правите компромис, който е опасен за държавата, в много сложна обстановка. Точно когато се нуждаем от умерена и рационална политика по отношение на Турция, с това назначение, вие стремглаво се отстранявате от всякаква етническа толерантност. Не знам за вас, господа от ГЕРБ, но ние не бихме подкрепили такъв комромис", добави той.

Кутев посочи като примери за липса на всякаква гнусливост у управляващите липсата на увеличение на средствата за хората с увреждания в тригодишната бюджетна прогноза от 18 до 20-та година, както и символичното увеличение на пенсиите с 20 лева, вместо обещаните 300 лева минимална пенсия.

"Но за сметка на това - токът, водата, газта и респективно - цените на всички стоки, ще се увеличат. Т.е. номинално пенсионерите ще получават по-малко, защото ще могат да си купят по-малко с пенсиите си. А това, при пенсия от 200 лева, си е геноцид", каза още той.

Според левия депутат при предишния мандат на парламента, ГЕРБ е имал цялата политическа власт в страната, нещо което никога повече в България няма да бъде така. Въпреки това партията на Борисов не успяла да промени нищо.

"Нито един от ключовите проблеми на прехода не беше решен - нито бедността, нито престъпността, нито кризата в образованието, нито демографския срив, нито стагнираната икономика, нито обездвижващата цели региони безработица, нито бежанската криза, нито провалената отбранителна способност на армията, нито издънената здравна реформа, нито незапочналата съдебна реформа. Нищо!", каза той.

Той посъветва ГЕРБ да бъдат по-гнусливи със собствените си компромиси и да спазват стария принцип на Селинджър “По-горе билото, майстори!”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

9

Nik68

29.05 2017 в 10:56

Жив тоцкиъм си е Балкански, дори факта че си помисляш да сравняваш със запада. С Русия сравнявай. С Русия, Китай и КНДР.

17156

6

aviatora

26.05 2017 в 19:35

Абсолютната истина!!!