БСП дава бюджета на НЗОК на Конституционния съд

OFFNews 27 ноември 2018 в 18:07 2844 0

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, заяви, че ще даде бюджета на НЗОК на Конституционния съд. Причината - през преходните и заключителните разпоредби на бюджета на здравната каса се изменят 18 други закона.

Нинова изброи и част от законите, които се променят - Изборния кодекс, Закона за обществените поръчки, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за закрила на детето - общо 18 според нея. 

"Това е тежък удар върху българското законодателен процес и петно върху лицето на българския парламент. Ето защо, ще видите, че на основание Закон за нормативните актове, правилника за неговото приложение и Конституцията на република България, БСП за България внасяме Закона за бюджета на здравната каса в Конституционния съд", каза тя.

Нинова изтъкна, че по време на 4-часовите дебати от ГЕРБ са се изказали веднъж, а от другата формация във властта - Обединените патриоти, нито веднъж. Тя подчерта, че в програмата на правителството здравеопазването е записано като основен приоритет. 

"Представям си ако не ви беше приоритет, какъв дебат щеше да се води тук", допълни тя.

Нинова изтъкна, че социалистите са направили 41 предложения за промени в бюджета, които целели промяна на модела. 

Веднага след нея на трибуната излезе депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова. Тя призова депутатите да се върнат към конкретните текстове на закона.

"Това са текстовете - моля да ги подкрепите. Всички останали изказвания са за пред медиите", каза тя по адрес на Нинова.

Николай Александров от "Атака" допълни тезата на Дариткова. Според него целта на Нинова била да влезе в новинарските емисии. Той разкритикува и приложенията на БСП за промени в бюджета между двете четения - всичките били текстът на управляващите да се отмени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови