БСП дава вота в Галиче на прокуратурата

OFFNews 29 май 2018 в 12:03 1893 0

БСП внася жалби в прокуратурата срещу злоупотреби на проведените частични местни избори.

Кандидатите на социалистите изгубиха на балотаж частичните местни избори в селата Беден и Галиче. А вчера от БСП определиха вота в двете села като нагла демонстрация и завръщане на мутренската държава, а не избори. Социалистите вече обявиха, че ще искат касиране на вота в Галиче. БСП твърдят, че изборни бюлетини са раздавани на хора, които не са гласоподаватели, които са гласували от името на други хора.

В неделя кандидатът на ГЕРБ Страхил Стоянов спечели изборите в Галиче. Той получи само 26 гласа повече от номинирания от БСП Веселин Тушинов. Според социалистите обаче официалните резултати от изборите не кореспондират с реалните гласове. На първия тур в селото преднина имаше Веселин Тушанов.

Изборният ден в Галиче премина в нападки и обвинения между кандидатите за опити за манипулиране на вота. От БСП обвиниха ГЕРБ, че са довели хора от друго населено място, за да гласуват. От ГЕРБ пък заявиха, че шефът на местното БСП опитал да манипулира работата на подвижната избирателна секция.

"Изминалите частични избори в селата Галиче и Беден ни дават ясен сигнал, че ГЕРБ са готови на всичко, за да не бъдат изхвърлени от властта и трябва да бъдем подготвени за евроизборите следващата година", коментира днес зам.-председателят на НС на БСП Кирил Добрев на среща с областните координатори на социалистите. 

До изборите в Галиче се стигна, след като през февруари съдът прекрати правомощията на предишния кмет на населеното място - Ценко Чоков, защото от 2016 г. е в ареста и не може да изпълнява задълженията си. Преди малко повече от седмица Чоков, който заемаше кметския пост в Галиче 20 години, бе признат от Специализирания съд за виновен за отвличане, побой и палеж на автомобил и бе осъден на 4 години и 6 месеца затвор, от които 2 години ще му бъдат приспаднати заради престоя му в ареста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови