БСП депутат: Следващият шеф на КПКОНПИ вече е избран

OFFNews 10 април 2019 в 09:31 12226 0

Христо Проданов

Апартаментгейт ще вземе главата на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Следващият шеф на антикорупционната комисия вече е избран, но тъй като не е отговарял на досегашните критерии, управляващите ги променят.

Това коментира в сутрешния блок на bTV депутатът от "БСП за България" Христо Проданов по повод последните рокади на хора на ключови управленски позиции.

"Октоподът е обхванал цялата държава и това всеки ден става все по-ясно. Името на ГЕРБ е достатъчно опетнено и по-опетнено от това няма как да стане”, заяви Проданов. Той предположи, че този път оставката на Делян Добрев ще бъде приета, защото тя е договорена с премиера. Вчера стана ясно, че бившият енергиен министър подава оставка като народен представител, след като разследващият сайт "Биволът" публикува информация за негови близки, купили имоти на ниски цени в София.

"Имотният въпрос с Делян Добрев е свързан с негови близки. Важното е, че те са общински съветници от ГЕРБ в Хасково, което показва, защо толкова много се дърпаха управляващите да няма в Антикорупционния закон обхват на общинските съветници. Защото още в началото на миналата година, когато законът беше приет, щяха да лъснат много неща", посочи Проданов.

БСП е внесе искане за отстраняване на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев и на неговия заместник Антон Славчев заради скандала с терасите на членовете на антикорупционната комисия.

Проданов припомни, че при приемането на антикорупционния закон от БСП предложиха председателят на КПКОНПИ да се избира от президента, а не от Народното събрание, защото той трябва да проверява депутатите. Според Христо Проданов, Пламен Георгиев не трябва да е председател на КПКОНПИ по няколко причини. "Той беше наблюдаващ прокурор по делото "Ало, Ваньо съм", когато Бойко Боирсов беше записан да говори по телефона с шефа на митниците. След това беше зам.-министър на правосъдието на кабинета "Борисов 1". Това са факти, които показват, че той е политически зависим от ГЕРБ. Затова казахме, че не бива този, който ще проверява изпълнителната власт, да е зависим от нея", каза депутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови