БСП и ГЕРБ си скочиха, хора с увреждания не били пуснати в парламента

ОFFNews 18 април 2018 в 15:02 3574 2

Скандал между депутати от БСП и ГЕРБ. Причината - неосъществена среща между представители на протестиращите хора с увреждания и социалистите в сградата на Народното събрание. 

Малко преди края на днешното парламентарно заседания лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви пред журналисти, че е ръководството на парламента в лицето ГЕРБ не пуска в сградата представители на хората с увреждания. 

Нинова обясни, че хората искали да се срещнат с групата на БСП в Народното събрание, но зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, които е депутат от ГЕРБ, не позволил те да бъдат допуснати до сградата. Според социалистите причината били тениските им, на които пише "Системата ни убива".

По думите на Нинова се позовал на правило, според което в парламента не се допуска продажбата или разпространението на агитационни материали. След като разказа за проблема с достъпа, Нинова и още няколко депутати от БСП излязоха навън, за да се срещнат все пак с хората.

След края на пленарното заседание депутати от ГЕРБ и от БСП се скараха в кулоарите. Виковете в Народното събрание продължиха над 20 минути, а в началото изглеждаше, че може да се стигне и до бой.

Драгомир Стойнев и Антон Кутев поискаха оставката на Христов. Самият той пък се присъедини към разговора на висок тон, след като влезе отвън вероятно, за да провери какво е станало. Цветан Цветанов също обясни, че веднага е излязъл но хората ги е нямало. В ръцете му обаче имаше една от тениските с надпис "Системата ни убива". Не стана ясно обаче от кого я е получили - от хората или от социалистите. 

Христов обясни, че е водел заседание, а БСП не му казали, че хората имат пропуски, споменали му само за тениските. "Аз водя заседание и не мога да пропусна текста, който се чете, за да започна да разговарям с господин Кутев", каза той и обясни, че съжалява, че не е отреагирал на ситуацията правилно. 

Социалистите обаче веднага контрираха. Антон Кутев отговори на Христов с думите: "Като няма нито един заместник-председател освен вас - кажете ми към кого да се обърна?".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов повтаряше "нека ви кажа какво прави правителството за хората в увреждания". Той подчерта, че социалният министър Бисер Петков поддържа връзка със "същите тези хора" от седмици. По думите на Цветанов социалистите се опитват да си извлекат политически дивиденти от ситуацията, която е била "нещо търсен като инцидент".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

2

aviatora

18.04 2018 в 19:56

България със сигурност знае , че ни управлява прЕстъптик от СИК

17439

1

мнение от IP

18.04 2018 в 17:12

Ами къде са тръгнали с надпис "Системата ни убива" да протестират, вместо с с надпис "Благодарим за грижите на партията и държавата".
 
X

Да помогнем на украинските деца!