БСП и 'Възраждане' са против обявяването на принадлежността към Държавна сигурност

Агентите на ДС ще се обявяват всеки път, когато кандидатстват за публична длъжност

Йорданка Веселинова 06 април 2022 в 12:56 5957 4

Снимка архив

Агентите на Държавна сигурност ще се обявяват всеки път, когато кандидатстват за публична длъжност. Това предвиждат промените в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Предложеният от "Демократична България" законопроект мина на първо четене със 111 гласа "за", 28 "против" (БСП и 'Възраждане') и 5 "въздържал се" (4 от ИТН и 1 от БСП).

В законопроекта е заложено, че информацията за лицата, за които вече е обявена принадлежност в ДС, трябва да се разкрива и обявява. ДБ настоява трите имена, архивните документи и новото публично качество да са публични.

Преди почти месец законопроектът мина на първо четене в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред с 14 гласа "за", 0 "въздържал се" и 3 "против" (Крум Зарков от БСП, Петър Петров от "Възраждане" и проф. Николай Радулов от "Има такъв народ").

Обсъждането на промените днес в зала предизвика дълъг спор.

Атанас Славов от ДБ заяви, че настоящата практика на ВАС противоречи на първоначалния подход - да се обявява принадлежността на всяко лице, свързано с ДС, всеки път, когато кандидатства за публична длъжност. Той заяви, че ако промените бъдат приети, то те ще допринесат за прозрачността. Славов изтъкна още, че така ще се осъществи превантивната функция на закона. Депутатът изтъкна още, че с оглед на лустрацията, която така и не беше въведена в България, промените ще са в полза на обществото, което ще е запознато с биографиите на всички лица, които заемат публични длъжности.

Петър Петров от "Възраждане" заяви, че този законопроект е "безсмислен". Той се загрижи, че така ще бъде допълнително усложнена административната работа на Комисията по досиетата. Цончо Ганев определи предложените проблеми  са "претопляне на манджата", което струва милиони. Той изтъкна, че комисията следва да бъде закрита. ("Възраждане"  преди месец също имаше закон за промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. В него се предвиждаше закриване на комисията по досиетата. Предложението беше отхвърлено.)

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС коментира, че промените са "малко несръчни" и допълни, че между първо и второ четене ще бъдат направени промени, чрез които комисията няма да се заседава всеки път, за да обявява принадлежност към ДС на лица, чиято връзка със службите вече е била обявявана. Румен Христов пък обвини БСП. Според него проблемите на България се дължат на БСП. Той прогнозира, че проблемите на правителството също ще са породени от левицата.

Георги Свиленски от БСП се обяви против промените и заяви, че сега хората се интересуват от други зависимости, например от икономическите зависимости на депутатите. Той иронично предложи принадлежността към ДС да се обявява при кандидатстването за длъжност, след избирането им, както и на Нова година, за да бъде обществото информирано.

Доц. Славов отхвърли тези обвинения и заяви, че законодателните промени се предлагат с оглед на публичния интерес - обществото да е наясно какви са хората по високите етажи на властта. Съпартиецът му Мартин Димитров допълни, че е много важно да е ясно "кой кой е" в политиката.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че парламентарната му група ще подкрепи законопроекта, но ще са нужни промени между първо и второ четене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

4

GB

06.04 2022 в 15:31

Нали ще лъснат мнозинството от тях! За някои знаем, за други - не, за трети сме забравили вече. Нека ни напомнят, за да знае българинът за кого гласува, кой го управлява, защо нещата не вървят. Долно, крадливо племе са ДСарите!

2550

3

alfakentavur

06.04 2022 в 14:28

Разбира се. Те са Je suis DS.

3767

2

Име на профила

06.04 2022 в 13:58

А не бе :-)

-240

1

редовно четящ

06.04 2022 в 13:55

Щото са вътре с двата крака!