БСП иска Борисов да оттегли Истанбулската конвенция

OFFNews | 04 януари 2018 в 10:41 | 6408 |2

БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция, заявяват в своя позиция ръководството на партията.

Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции. Но няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават: "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете". Както и: “социален пол" и “включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола", пишат от БСП. 

Обръщаме внимание, че при обсъждане проекта на Конвенцията тя получава нееднозначна оценка в Комитета на министрите на Съвета на Европа. Именно поради това решението на Комитета на министрите за приемането на Конвенцията е формулирано като прието "без гласуване" (а не с консенсус), въпреки утвърдената традиция конвенциите да бъдат приемани с консенсус от всички страни членки. Очевидно поради това от откриването на Конвенцията за подписване през месец май 2011 до настоящия момент е ратифицирана от 28 от 47 страни членки на Съвета на Европа. От държавите членки на ЕС 17 са ратифицирали Конвенцията, а 11 не са, се казва още в позицията на ИБ на БСП. 

Бихме отбелязали също, че принципно решението за присъединяване към определен международен договор е суверенно право на всяка държава. Няма автоматично задължение на държавите членки да ратифицират дадена конвенция. Изненадващо е внасянето на Конвенцията от правителството на Бойко Борисов на първото заседание на МС за 2018 г. и първото по време на председателството. Очевидно то разделя обществото, противопоставя партиите в коалицията и дори министрите на ГЕРБ на прага на председателството. Един от неговите приоритети, одобрен от кабинета "Борисов", е консенсус. С това действие правителството прави точно обратното. То минира възможността да търсим единение по важни за народа ни въпроси и предлага теми, които създават напрежение и омраза. Призоваваме правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в НС, категорични са от БСП. 

Препоръчани материали
Павлин

Рейтинг : -2100

04.01 2018 в 12:59 2
+ 0
- 0
Жената тъкмо навири нос и тея я утепаа!
Hissarion

Рейтинг : 2666

04.01 2018 в 11:21 1
+ 0
- 0
БСП да вземе да махне втората буква от името си, защото няма нищо социалистическо в тях. Могат да се кръстят Българска Опортюнистка Партия или Българска Измекярска Партия или направо Българска Партия, ако искат да подчертаят, че и другите не са стока.