БСП иска да лицензира партийната телевизия, ясно е как ще се казва (обновена)

OFFNews 27 септември 2018 в 13:39 3845 0

БСП внася документи в Съвета за електронни медии (СЕМ) за регистриране на новата партийна телевизия.

Тя ще се казва Българска свободна телевизия (БСТВ), а логото ѝ вече е патентовано.

Документите са внесени от лидера на левицата Корнелия Нинова и от Любомир Коларов, който се очаква да оглави медията. Той е управител на дружеството "Българска свободна медия", което трябва да подаде документите за лиценза. 

"Избрахме името "Българска свободна телевизия", защото вярваме, че в нея ще бъде изразявано свободно мнението на хората, без страх, а истината и фактите да се представят такива, каквито са, без цензура", коментира Корнелия Нинова.

По думите й с откриването на медията, левицата иска да помогне на България- от 111-то място да се придвижи напред. "Искаме до декември, тази година, телевизията да стартира, но това зависи от СЕМ. Засега ще се разпространява по сателит и кабелната мрежа, ще има основно новини и публицистични предавания. Имаме и много подадени кандидатури за работа", каза още лидерът на левицата.

Създаването на партийна телевизия на БСП беше предизборно обещание на Корнелия Нинова преди да стане лидер на партията. Формално обаче създаването на медията започна на 10 юни, когато пленумът на партията взе решение до 15 юли Изпълнителното бюро и фондация "Дума" да са готови с необходимите документи. Очакваше се те да бъдат подадени в СЕМ месец по-късно, но това става чак сега. Дотогава трябваше да бъде ясно и името на медията, което беше официално обявено днес. 

Според "Позитано" 20 телевизията няма да е строго партийна, а политематична обществена медия. Ще има новини и публицистични предавания и такива, свързани с история и култура. Ще засяга повече регионални теми и проблеми. 

"Телевизията ще бъде обществена. Имаме желанието да бъде интересна и ще заложим на информацията и публицистиката",  каза Коларов."Обществото се нуждае, преди всичко, от точна, ясна и проверена информация, която да разкрие истината за ситуацията у нас и в чужбина. Девизът на нашата телевизия ще бъде: "Бъди свободен", добави той.

75-годишният Коларов е завършил образованието си в Московксия държавен университет, специаността му е „Телевизионна и радио журналистика“. Бил е кореспондент на БНТ в Москва (1971-1977), както и главен редактор на обществената телевизия. Бил е водещ на редица предавания. Оставил е във фонда на БНТ над 100 документално-публицистични филма и авторски предавания. Той е бил депутат от БСП в 37-то Народно събрание. Бил е женен за бившия генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови