БСП иска изслушване на главния прокурор (видео)

Ирина Евгениева 22 юли 2020 в 11:32 3391 3

"Ние последователно сме "за" оставката на Иван Гешев и настояваме за нея", заяви председателят на БСП Антон Кутев.

Смятаме за необходимо да се организира изслушване на главния прокурор в Народното събрание, добави той.

Днес БСП ще внесе предложение в парламента да се проведе процедура, с която главният прокурор да подготви доклад за това как се изпълняват законите в държавата за периода от януари до юли на тази година.

Кутев е категоричен, че целта на това искане е да се изясни какви са правомощията на главния прокурор.

"Прокуратурата изкара нещо, което трябва да има качеството на доказателствен материал. Отгоре на всичкото, събрано със СРС (Специални разузнавателни средства бел. ред.) за хора, за които даже няма образувана прокурорска проверка", добави той.

Кутев даде пример с депутата от БСП Александър Паунов, за когото преди време стана ясно, че е говорил по телефона с укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. "Може да е морално укоримо да си говориш с Божков, но аз примерно съм си водил кореспонденция с десетки осъдени хора, в качеството ми на председател на комисията по жалбите", обясни Кутев.

"Протестът, който се случва под прозорците ни всеки ден от 15 дни, направи така, че темата за прокуратурата, за правомощията на главния прокурор, за реалната власт, която той изпълнява, за начина, по който той изпълнява своите правомощия, ще бъде тема на следващия политически период, който надявам се да започне съвсем скоро с предсрочни избори", заяви зам.-председателят на БСП Крум Зарков.

Имаме право на тази инициатива, но дали тя ще се реализира, зависи от събирането на мнозинство. Ние внасяме този проект за решение и той ще трябва да бъде гласуван в пленарната зала, каза още Зарков.

Брифинг в парламента на БСП за искане за изслушване на главния прокурор Иван Гешев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3171

3

recycle bin

22.07 2020 в 14:12

Популизъм ... преди 15-20 дни главния каскет даваше отчет в парламетна и тогава никой, включително БСП, не зададе нито един въпрос.
БСП нямат нищо против главния прокурор. Нямат и нищо против Доган и Шиши. Просто искат да заменят Герб за да могат да крадат заедно с Доган и Шиши.
БСП не са алтернатива! Вредни са точно колкото и Герб!

12691

2

Емил Станоев

22.07 2020 в 12:49

какво има да го изслушват ?? Той си е тъп та тъп . Нищо ново няма да каже.Направо да подава Оставка.

12021

1

bls

22.07 2020 в 12:21

"доклад за това как се изпълняват законите в държавата за периода от януари до юли на тази година" - интересно какво трябва да включва такъв доклад с толкова брутално общ въпрос. Какво значи как се изпълняват законите?