БСП иска незабавно изслушване на Борисов, Маринов и Горанов в НС заради теча от НАП

OFFNews 16 юли 2019 в 15:20 2088 0

Иван Иванов, депутат от "БСП за България"

БСП поиска председателят на парламента да покани на изслушване премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Младен Маринов и министъра на финансите Владислав Горанов заради кризата с изтеклите от НАП данъчно-осигурителни данни.

"След пробива на системата на „Митници”, при който бяха източени милиони левове от българския данъкоплатец, които трябваше да влязат в държавния бюджет, след пробива и разпадането на Търговския регистър, след като се наляха 2 млрд. лева в електронното управление, след като приехме работещ закон за киберсигурност, след като приехте работещ закон за борба с тероризма, днес сме свидетели на най-мощната, най-сериозната хакерска атака спрямо българската държава. Личните данни на стотици български граждани са източени по неизвестен за нас начин", заяви депутатът от БСП Иван Иванов от името на парламентарната група на червените.

"Нека да дойдат тук и да обяснят на народните представители какво се случва към днешна дата – до каква степен е пробита системата на НАП, има ли опасност да бъдат изнесени данни, които да увредят финансовите интереси на страната. Има ли опасност български граждани да бъдат с източени сметки или на български граждани да бъдат начислени допълнително данъци. Каква е опасността към днешна дата за държавата? Щом тази сутрин се събра Съветът по сигурност към Министерски съвет, в момента е крайно наложително премиерът да дойде тук и даде обяснение пред народните представители, пред най-висшия орган в държавата – какво се случва и до каква степен са увредени обществените интереси", добави Иван Иванов.

Председателят на НС Цвета Караянчева обяви, че на изслушване в парламента ще дойдат Владислав Горанов и Младен Маринов. Министър-председателят има предварително поет ангажимент и няма да се яви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови