БСП иска оставката на Горанов заради по-високите субсидии, Борисов със закон партиите да върнат 18 млн. лв.

OFFNews 29 май 2019 в 12:43 2657 0

Снимка Архив

Драгомир Стойнев

Депутатите от БСП ще искат оставката на финансовия министър Владислав Горанов, заради това, че на партиите са изплащани субсидии, чиито размер е по-висок от 11 лева на глас. 

Това съобщи зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев. По думите му мълчанието на партиите по този въпрос, след информацията, изнесена от Шоуто на Слави, че субсидията на политическите партии у нас, получили над 1% подкрепа на парламентарни избори, е била не 11 лева, а 13,23 лв. Общата сума е 6,5 млн. лева. 

Главният прокурор разпореди проверка дали са извършени нарушения на Закона за политическите партии при определяне на субсидиите за партиите за 2018 г. 

Министерски съвет пък прие промени, според които държавната субсидия за партиите се фиксира на 11 лева на глас в закона. С поправката се определят правила за формиране и разпределение на държавната субсидия, като се уреждат отношения във връзка с прилагането на закона в предходни години. 

Общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 млн.лева. Предложеният начин на изчисляване на общия размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции ще бъде отнесен за периода от 26.05.2016 г. до изплатената към 30.04.2019 г. и икономията за бюджета би възлязла на 18,6 млн. лева, съобщиха от "Дондуков" 1 преди два дни. 

Така кабинетът предлага на НС да гласува текст, според който политическите партии и коалиции да върнат със задна дата раздадените от 2016 г. досега пари в повече. Става дума за общо 18.6 млн. лв. 

Стойнев подчерта днес, че има огромно напрежение в българското общество, породено от неправомерното харчене на държавни средства при разпределяне на партийните субсидии. "Смятаме да търсим отговорност на министър Горанов, защото това е изцяло по негова вина. Отговорност се търси с искане на оставка", заяви той. По думите му левицата е готова да върне средствата, които се оказват надвзети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови