БСП на бунт срещу БСП заради вестник 'Дума'

Симона Костадинова 10 октомври 2018 в 14:01 6640 0

Вътрешната опозиция в БСП излезе с позиция срещу ръководството на левицата. Поводът е начинът, по който беше назначен новият главен редактор на партийния вестник "Дума" Йордан Мичев. Подписалите се настояват Изпълнителното бюро на БСП да отмени решението си за рокадата.

Позицията е подписана от 50 депутати и партийни членове и 12 бивши и настоящи журналисти от вестника. Сред тях са Румен Гечев, Михаил Миков, Дора Янкова, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Георги Търновалийски, Румен Овчаров, Красимир Янков, Георги Пирински, Велислава Дърева и други. Отделно от тези подписи е и списъкът с левите журналисти, подкрепящи позицията. Сред тях са проф. Андрей Пантев и Анжел Вагенщайн.

Bсички членове на Националния съвет (НС) на БСП са получили позицията вчера на мейлите си, научи OFFNews. 

В края на август за главен редактор на "Дума" беше назначен Йордан Мичев. Той обаче е и.д. на червеното издание. Така ръководството на БСП заобикаля изискването в устава на БСП, според което главните редактори на печатните и електронни издания на партията трябва да бъдат одобрени от Националния съвет на левицата. Именно това е и формалната причина вътрешната опозиция на партията да излезе с остра позиция срещу ръководството. 

"Освен всичко друго, БСП не може да си позволи да става проводник на порочни практики за нарушаване на медийната свобода, които рушат устоите на демокрацията. В резултат на тези маневри начело на „Дума” е поставен случаен човек, без авторитет и доказана компетентност, избран по неясни критерии и протежиран в тесен ръководен кръг. Рокадата в ръководството на „Дума” вече имаше определено отрицателен и дори памфлетен отзвук в медиите", пишат подписалите се.

Вътрешната опозиция подчертава, че преди година на НС е прието специално решение по въпросите на левия печат, а в доклада към него е записано, че партийният вестник "трябва да запази мястото си на ляв политически всекидневник; в него да имат превес аналитичните текстове с ясна лява ориентация и именно като такъв по- нататък да разширява влиянието си в обществото".

"Извършената внезапна смяна на ръководството на вестника е в пълен разрез с духа и буквата на взетите на посоченото заседание решения", се казва в позицията.

Още през август OFFNews писа, че рокада в "Дума" е по лично разпореждане на лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя не била доволна от резултатите и редакционната политика на вестника, а продажбите му също били слаби. Била недоволна и от това, че според нея вестникът не звучи достатъчно опозиционно към управляващите и няма достатъчно репортажи и разследвания.

Опозицията в БСП остро критикува доводите на Нинова за рокадата. "Мотивите – вестникът бил „некачествен, непрофесионален и неопозиционен”, а председателят настоявала да й се даде възможност „да си създаде екип”!? Подобни аргументи са съвършено недопустими и показват абсолютно неразбиране и непознаване на същината на левия вестник, който не е инструмент за обслужване на което и да е ръководство на партията", пише още в нея.

Йордан Мичев се върна от Англия в България, за да поеме вестника. Той има 6-месечен изпитателен срок. 

Ето какво пише в самата позиция:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови