БСП напуска парламента

OFFNews 17 февруари 2019 в 15:34 5036 6

Снимка БГНЕС

По призива на лидера си Корнелия Нинова парламентарната група на БСП напуска Народното събрание, реши пленумът на левицата.

74 от членовете на Националния съвет гласуваха "за", 33 се въздържаха, трима бяха против.

Националният съвет прие обръщение към гражданите и партиите за защита на свободата на демокрацията и върховенството на закона, в което се казва:

Народното събрание в лицето на представителите на ГЕРБ, ДПС и НФСБ прие промени в изборното законодателство, които нарушават законността, свободния избор на българските граждани и гаранциите за честни избори. Стана порочна практика месеци преди всеки избор правилата да се коригират в интерес на управляващите.

Националният съвет на БСП и Парламентарната група на "БСП за България" решително отхвърлят тези решения и възлагат на народните представители от левицата да напуснат Народното събрание. Така променените правила застрашават демократичността на изборния процес - сега и в бъдеще. Ние напускаме парламентарните заседания, за да запазим парламентаризма в България.

Ние категорично настояваме да отпаднат последните изменения в Изборния кодекс и да се пристъпи към изпълнение на законовото изискване за избор на нова Централна избирателна комисия.

Ние изискваме да се осигури демократично провеждане на предстоящите избори за Европейски парламент, да се гарантира достоверност на изборните резултати съгласно волята на българските граждани и да се избере нов състав на ЦИК, като важна част от тези гаранции. Само при тези условия ние ще възстановим участието си в този парламент.

Обръщаме се към българските граждани за съвместни действия в защита на избирателните права. Всеки може да даде подкрепа за една или друга партия, за едни или други кандидати. Това е изконно политическо право. Но в борбата за неговата реализация трябва да сме единни и непреклонни. Само така ще отстоим демокрацията, правовата държава и нашите основни политически и граждански права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

6

мнение от IP

18.02 2019 в 08:06

Каза Корнелия Нинова..която заедно с нейната партията БСП и ДПС не можаха да бъдат изгонени даже и с камъни през 2013 г. Докога все от същото?? Докато пораснат внуците, докато останат шепа хора тук или докато си изповръщаме червата? Не ви ли писна..

3910

4

Georgi Gracata

17.02 2019 в 17:33

Закъсняхте унищожиха интелигенция,взеха контрола в НЕК, месната администрация в техни ръце щом циганите започнаха да работят навън за какво говорим.

2426

3

tania7777

17.02 2019 в 17:11

Дебелата пача не става за нищо! Ще ги вкара комунягите в архива на историята с тези прости изпълнения! Да се надяваме!