БСП не се отказва от референдума за Истанбулската конвенция, но редактира въпроси

OFFNews 31 януари 2018 в 11:09 3909 0

Парламентарната група на "БСП за България" няма да оттегли искането си за референдума за Истанбулската конвенция, като и предложи редакция на въпроса.

Първоначално социалистите предложиха той да бъде "Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?".

БСП искат въпросът да бъде зададен така: "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?"

На 25 януари 73-ма депутати от БСП внесоха предложение за национален референдум по темата.

"Искам да разсея всякакво съмнение - никакво отстъпление от референдума за Истанбулската конвенция, а редакция на въпроса", каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Мисля, че всеки момент ще бъде внесена редакцията на въпроса“, посочи тя.

„Не се отказваме от идеята за референдум, подписите ги има. Редактираме само въпроса. Знаем какво е мнението на повечето българи, излязоха и социологически проучвания, че повечето са против Истанбулската конвенция“, аргументира се лидерът на БСП.

„Въпросът трябва да бъде зададен така, че отговорът да е 50% да. Законът за референдумите така е написан някога, че се изискват 50% плюс 1 да бъдат отговорите, за да бъде валиден“, обясни Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови