БСП няма пари да върне надвзетите субсидии, ще ги връща от следващите (обновена)

OFFNews 26 юни 2019 в 10:12 3532 3

Надвзетите пари от партиите ще бъдат удържани от бъдещите субсидии и към момента БСП не разполага с тях, коментира пред журналисти в Народното събрание Корнелия Нинова. 

"Надвзетите пари ще ни бъдат удържани от следващата субсидия. Имаме, както знаете от информацията от декември миналата година, 6 млн. лв., но ние, за разлика от ГЕРБ, не си държим парите на влогове за лихви. Тези близо 6 млн. лв. от началото на тази година сме похарчили за европейската кампания - 2 млн., старта на БСТВ - около 1, 5 млн. лв., също толкова за средства за издръжка на структурите, така че към момента ние не разполагаме де факто с тези пари. Имали сме ги преди половин година", допълни тя.

Припомняме, че депутатите гласуваха надвзетите пари да бъдат удържани от бъдещата субсидия, която по принцип се превежда на четири транша в календарната година.

Нинова още заяви, че е отворена към дискусия за партийните субсидии, тъй като това било тяхна идея така или иначе. Тяхното намаляване се отлага, стана ясно след съвещанието на Коалиционния съвет вчера. Управляващите поискаха  нови консултации между парламентарно представените партии, за да има по-дълбок анализ на нужните промени в Закона за политическите партии относно размера на субсидиите. Те се очаква да бъдат гласувани в пленарна зала до началото на август, т.е. преди лятната ваканция на депутатите.

На съвета още бе решено, че ДДС няма да бъде намалявано, за което Нинова изрази съжаление. Тя заяви, че това е добра европейска практика и от партията ще продължават да я отстояват. 

"Ще продължаваме, може би за трети път го внасяме. Ще го аргументираме и в следващия бюджет за следващата година, когато отворим отново данъчните закони през октомври", коментира още тя. 

Припомняме, че от ГЕРБ върнаха надвзетите средства, а от "Атака", НФСБ и ДПС коментираха, че имат готовност да го направят в най-бърз порядък. От ВМРО заявиха, че могат да върнат субсидиите поетапно. Във "Воля" първо ще бъдат направени необходимите разчети и след това ще стане ясно как ще бъдат върнати средствата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

3

мнение от IP

27.06 2019 в 13:18

Значи похарчили са надвзетите пари. А как ще се издържат, като сами предлагат да се намалят субсидиите в някаква степен? А и как да гласува човек доверие на партия, която си изхарчва каквото има днес, пък утре ще видим?

5784

2

Бабатунде

26.06 2019 в 10:50

Комунягите никога не са харчили разумно, справка - три фалита през тяхното управление :) !

4000

1

Дайми Брадвата

26.06 2019 в 10:35

Боже!
При толкова червени барони такава партийна немотия...